Много е важно новият парламент да действа бързо по отношение на Изборния кодекс

Много е важно новият парламент да действа бързо по отношение на Изборния кодекс
До 9 април ЦИК ще обяви резултатите от изборите и разпределението на мандатите.

Това означава, че президентът след 9 април може да свика новоизбраното народно събрание.Дали ще се формира правителство е трудно да се прогнозира.

По- скоро не, защото ако някоя от представените в парламента партии, борещи се срещу статуквото наруши предизборните си обещания за невъзможни коалиции ще си навлече гняв и сериозен отлив .

Едва ли някой ще рискува да предпочете несигурен четиригодишен мандат в толкова разнороден парламент пред възможността да спечели повече гласове в едни следващи честни избори.
Много е важно новият парламент да действа бързо по отношение на Изборния кодекс.

Ще разполага в най – добрия случай с около месец, ако президентът действа бързо в рамките на закона.Бързо, защото правителството на Борисов ще продължи да управлява до избора на нов МС.

Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в 7 дневен срок възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в двумесечен срок.
Дотогава / назначаване на служебно правителство/правителството на БОРИСОВ ще продължи да изпълнява функциите си – чл. 111 ал.3 от Конституцията и Бог знае какво ще направи.

Ето защо новоизбраните народни представители са длъжни да преодолеят всяка своя неприязън , лични нападки, коментиране на резултати и т.н.за да осигурят честни избори, които чукат на вратата.

Румяна Ченалова

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.