Не само Аксел от Галиче е виновен… Каква е ролята на обществото?

Между 5 и 12 г. зад решетките грозят 17-годишния Аксел, който уби по особено жесток начин 18-годишната Андреа. Той направи пълни самопризнания, но делото му няма да бъде гледано по съкратената процедура и съответно присъдата му няма да бъде намалена.

Убийството беше извършено в петък срещу събота в село Галиче. Местните поискаха справедлива присъда за убиеца на момичето. Те застанаха зад почернения баща на Андреа, който е категоричен, че Аксел трябва да получи доживотен затвор. Гражданите събират подписи за промяна на Наказателния кодекс.

Още по темата

14 яну 2020 16:21

69

14 яну 2020 09:14

107

13 яну 2020 19:10

40

„Хората искат доживотен затвор без замяна и най-страшното наказание. Размерът на наказанието не е това, което може да помогне в настоящата ситуация. Идеата е да се предпазят бъдещи жертви. Мерките за индивидуална превенция трябва да се вземат, когато се случи за първи път. На него това му е трети такъв случай“, коментира адвокат Йорданка Бекирска пред Bulgaria ON AIR.

Той дори не може да прочете какво наказание го грози. Не може да очакваме, че превенция може да възникне, само защото знаем какво наказание би ни било наложено“, подчерта тя.

По думите ѝ брутално убитата Андреа е едно изоставено дете. Адвокат Бекирска попита какво правим всички ние с тези деца, как държавата влиза в тези семейства и как им помага.

„Ако обществото си затваря очите и нищо не знае, това е нещото, което липсва в нашето общество. Безчувствени сме, това е голям проблем“, настоя тя.

Психологът Младен Владимиров смята, че идеята за поправки в Наказателния кодекс заради този случай е „меко казано наивна„. Според него законът трябва да поправи Аксел и да покаже на цялото общество, че това не е допустимо.

Галиче е емблема на разпадащата се държава. Това дете реже гърло, тук не е да прободеш с нож. В България до 16 години децата трябва да бъдат в училище. Като отпадне във втори клас лампата трябва да ни светне“, коментира психологът в „България сутрин“.

Той е категоричен, че трябва да имаме дългосрочна визия и стратегия. По думите му нямаме визия къде искаме да бъдат нашите деца след 10 години.

Не само Аксел е виновен, всички сме виновни. Ние си убихме момичето, ние ще вкараме едно дете за 12 години в затвора. Ще го програмираме да стане още по-хард престъпник. Допуснали сме едно дете да се гледа самичко и да се готви само за бала. Чуждо зло не може с нищо да ни разтревожи. Страх ни е да говорим и много се отчуждихме“, каза ооще Владимиров.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.