Протест на „Възраждане“ спря украинска делегация, дошла за безплатни реактори от „Белене“

Протест на „Възраждане“ спря украинска делегация, дошла за безплатни реактори от „Белене“

Според предварителната информация, американски и украински официални лица е трябвало да огледат днес площадката на АЕЦ “Белене”

– служители на Държавния департамент на САЩ и представител на “Уестингхаус”, заедно с представители на украинската енергийна компания “Енергоатом”.

Протест, организиран от „Възраждане“ блокира входа на площадката на АЕЦ „Белене“. Украинската делегация, дошла да избира от оборудването на българската централа и същото да бъде изнесено в Украйна беше блокирана, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Бус с украинска регистрация се опита да ни прегази. Без да се отклонява и спира минаваше през хората от протеста.“, коментира Ивелин Първанов, водач на листата за народен представител от „Възраждане“ за област Плевен и инициатор на протеста.

На приложените кадри се вижда, че след дълго противоборство украинският  беше принуден да се оттегли и замина в неизвестна посока.

„Няма да позволим да разпродадат  България и енергийните ни мощности“, каза още Първанов.

Преди година Народното събрание задължи тогавашния министър на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ “Белене”. Според тогавашните сметки България трябваше да получи за него 1,2 млрд. лева.

Според информацията, публикувана в събота в “Гласове”, американският държавен чиновник е тук, за да окаже натиск на България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат.

Именно затова е и посещението на служителите на “Енергоатом”, които ще направят оглед. Те са тук по покана на правителството на Николай Денков.

Представителят на “Уестингхаус” пък щял да преценява дали изградената инфраструктура е подходяща за американските интереси в енергетиката тук.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.