ПР експерт: Защо Радев излезе така убедително победител от един толкова явен капан?

ПР експерт: Защо Радев излезе така убедително победител от един толкова явен капан?
Ще анализирам интервюто на Президент Радев в “Панорама” от моя, ПР гледна точка:

1. Очевидно, а и професионално погледнато, интервюто беше поръчково, и целта му беше:

1. Да Провокира,

2. Да Вкара в противоречие/Loose-Loose situation (какъвто и отговор да дадеш, да няма правилен – спомнятели си Карлсон от покрива как питаше госпожица Хилдур Рог дали е спряла сутрин да пие и настояваше да отговори само с “да” или с “не”),

3. Да Предизвика обяснителен режим.

И може би щеше да успее, ако на място на мисирчето Василев, бяха сложили професионалист като Гарелов, а на мастото на подготвения, отличника на випуска, владеещия нервите си летец Радев, беше някоя рабфак-ска Цецка, ПКП или друга калинка.
Защо Радев излезе така убедително победител от един толкова явен капан?

1. Радев беше подготвен фактологично, Мисирчо – не (Вие четохте ли този доклад до края?).

2. Професионално е трениран да взема хладнокръвно и бързо правилните решения – даваше кратки, ясни, коректни отговори. Не се поддаваше на провокации, манипулации. Не влизаше в обяснителен режим (на въпроса за Естония, защо не се е самоизолирал, отговори стегнато, че като Президент е спазил Закона – не е получил разпореждане от отговорния орган РЗИ). Не позволи да го вкарат в конфронтация с Нинова. Не плюеше лично срещу този или онзи (както прави БиБи), но се обявяваше срещу порочни практики, схеми, положения.

3. Той е извънсистемен играч в политиката. Влезе донякъде случайно, не се вмества в клишетата, има лично положително излъчване, оставя впечатление на човек с характер, който показва независимост и същевременно консенсусен, отворен към всички българи. За протестите и иска за #оставка изкоментира, че реагира на желанието на народа, а не се води от лични амбиции.
Винаги, когато тренирам медийно мои клиенти, първо им разказвам за трите мускетара на комуникацията: Етос, Логос и Патос!

И за тримата братя, които се борят за златната ябълка – Героя, Злодея и Експерта. Етос е “ето, аз съм тук и това, което казвам е важно!”. Логос е, “това, което казвам е истина и не ви разтягам локуми!”, а Патос ни увлича да не откъсваме очи от оратора. Много е примамваща ролята на Героя. БиБи прави една систематическа грешка – винаги се стреми към нея – “Аз строя, Аз давам, Аз решавам…”.

Само, че логиката на медиите е, че колкото и да си добър, не можеш да се задържиш постоянно на поста Положителен герой. Логиката на медиите е да менка местата на Героя и Злодея! Единственото, което не закачат, това е Експерта. Експертът не се превъзнася, той не претендира за нещо личностно, той седи само върху фактите! Тези важни медийни уроци е усвоил блестящо Румен Радев.

Причините за голямото медийно поражение на Бойко Василев може накратко да се обобщят така:

1. Неадекватен избор той да бъде интервюиращия, много погрешен ход на БНТ! Общо излъчване за фалш, провокации и нежурналистическо поведение (предубеденост, необективност).

2. Повтаряне на заучени, провокативни въпроси, усещане за неспособност за собствено мислене, ниско журналистическо професионално ниво. Не се беше подготвил фактологично. Питаше за неща, с които не беше в дълбочина запознат.

3. Образ на марионетка на Борисов, защитник на ГЕРБ – политизираше повечето въпроси, дори толкова наболели като Корона кризата..

/ Мирела Нордели, фейсбук

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.