Радев в Букурещ: Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетие, рухва пред очите ни

Радев в Букурещ: Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетие, рухва пред очите ни

Каквато и да е предисторията, какъвто и да претекстът за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет на страната, жертвите, разрушенията и огромните страдания.

Войната в непосредствена близост до нашите граници променя коренно средата за сигурност в региона. Това каза президентът Румен Радев след среща с румънския си колега Клаус Йоханис.

„Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетие, рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, линиите за комуникации, тяхното прекъсване, застрашаването на енергийната сигурност, налагането на невиждани досега санкции на Русия, поставят нашите икономики и социални системи пред огромно изпитание”, добави държавният ни глава.

По думите на Радев всички тези процеси консолидират единството и решимостта на Европейския съюз и в НАТО за координирани действия в целия спектър на международните отношения.

„Румъния и България споделят обща отговорност за осъществяваната под егидата на алианса система за степенувани мерки за възпиране и отбрана с цел гарантиране на сигурността и стабилността в нашия регион”, подчерта президентът.

Държавният глава е в Букурещ на еднодневно работно посещение.

В рамките на визитата Радев ще се срещне и с български офицери от Щаба на Многонационалната дивизия „Югоизток“, разположена в Румъния.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.