Радев за отношенията със Скопие: Нямаме нужда от посредници. Никой не познава по-добре нашата история

Радев за отношенията със Скопие: Нямаме нужда от посредници. Никой не познава по-добре нашата история
„Нямаме нужда от никакви посредници.

Никой не познава по-добре нашата история от самите нас“. Така президентът Румен Радев коментира предложението на Португалия, която е председател на ЕК, историци от Европейския съюз да участват в българо-македонската комисия по историческите въпроси.

Радев припомни за задълбочения разговор, проведен вчера с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски с когото пътуваха до Рим, за да почетат паметта на Св. св. Кирил и Методий.

„От нас зависи да проведем един откровен конструктивен диалог, базиран на историческите документи, на първоизточниците. Стъпките, които трябва да направим, не минават през другите европейски столици и оттам да бъде оказван натиск на България. В никакъв случай“, изтъкна президентът Румен Радев.

Според него трябва да се търси устойчиво и необратимо решение на въпросите със Северна Македония.

„Мога да заключа от срещата си с Радев и от предходните си контакти с него, че едно е безспорно – президентът Радев говори с напълно различна реторика от своите предшественици в българското правителство, министъра на отбраната, министъра на външните работи, опитва се да се обърне към нас с културен речник. Той се придържа към основните български изисквания, но не ни обижда и това вече говори, че той е човек, който е сериозен, стабилен, и не възнамерява да търси само политически точки, като оскърбява един от съседите“, коментира снощи македонският президент Стево Пендаровски, който заедно с Радев е в Рим на традиционната аудиенция при папата по случай 24 май. За първи път двамата държавни глави пътуваха заедно със самолет на българската държава.

Пендаровски каза още, че през следващите дни Скопие ще представи на София и Брюксел предложения, които ще се основават на планове за действие, секторно сътрудничество, което, съгласно думите на президента, бе направено и през ноември и декември миналата година. Той посочи, че става въпрос за енергийна инфраструктура, медийно сътрудничество, култура, образование и т.н.

„Сега искаме да започнем преговори. По-натам през годините те могат да сложат на масата буквално всички искания от своите декларации и резолюции. Ние обаче говорим за стартиране на процеса“, добави той.

Когато ДАНС обслужва партии не можем да се борим с корупцията

Когато ДАНС обслужва определи партии и личности, няма как да се преборим с корупцията по високите етажи на властта, заяви Радев по време на брифинг пред журналисти. По думите му затварянето на очите за огромни нарушения и корупционни скандали без никакво действие е причината да няма никакви резултати в борбата с корупцията и години наред чужди шпиони действат из България.

Помолен за оценка на новото ръководство на ДАНС, държавният глава посочи, че то следва да докаже качествата си със своята работа.

С подкрепата на папа Франциск президентът Румен Радев ще върне у дома важен за нашата история ръкопис. Това стана ясно по време на срещата му с папата в Рим.

Преди малко се случи историческо събитие. Ние имаме за първи път служба от български архиепископ в тази базилика „Сан Клементе“, където са служили нашите свети братя Кирил и Методий. Трябва да уважаваме тези неща. Това е огромно признание, коментира Радев пред журналисти след срещата си с папа Франциск, пишат „Фокус“ и nova.bg.

„Виждате, че с подкрепата на папата, с подкрепата на държавния секретар на Светия престол, все повече католическата църква се отваря за наши източно-православни служения. Там, където нашите общности, нямат изграден храм. Това е голяма подкрепа за единението на нашите общности по света“, каза още той.

„Получихме достъп до библиотеката на Ватикана с моята делегация и много интересно, това, за което настоях, беше ми представено ръкописът на документа, който е открит през 70-те от покойния проф. Божидар Димитров, в който се споменава в редакторски текст за историята на Петър Богдан – 200 страници. Тогава обаче не е известно къде е този ръкопис. Той е бил подготвен за печат, затова са тези коректорски и редакторски бележки. Едва през 2017 г. знаете, че беше открит ръкописът на Петър Богдон в библиотеката в Модена. Това е събитие от огромно значение за България и нашата история“, каза още Румен Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.