Радев: Питайте Борисов защо доставката на първите F-16 ще закъснее

Радев: Питайте Борисов защо доставката на първите F-16 ще закъснее

Вече има информация за закъснение на доставката на първите F-16, и то не малко.

Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили.

То поставя на изпитание не само личния състав, но създава рискове България да загуби въздушен суверенитет.

Възможно е да загубим възможността да охраняваме сами своето въздушно пространство, което е въздушно пространство и на НАТО. Защо ще закъснее доставката и при какви условия и клаузи е сключен договорът – можете да зададете тези въпроси на г-н Борисов и неговото правителство.

Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, след като обсъди състоянието на армията с министъра на отбраната Стефан Янев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

„Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите в армията. Веднъж завинаги трябва да скъсаме с това отношение да се сещаме за проблемите в армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа.

Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на въоръжените сили на България и съвместимостта им с партньорите от НАТО“, заяви Радев.

„Ангажиментите на държавното ръководство към развитието на въоръжените сили трябва да бъдат постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение.

Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности с фокус най-вече върху хората в армията, технологиите и иновациите“, смята президентът.

„Създаването на българска батальонна бойна група няма да реши проблемите на сигурността ни, но изграждането й е важно, защото показва, че можем заедно да работим с нашите съюзници и да демонстрираме, че можем да отговорим в случай на криза“, допълни държавният глава.

„Кризата в Украйна е с глобални измерения. България е част от усилията за намаляване на напрежението.

Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решение на кризата. Трябва да се търси решение по дипломатически път“, категоричен бе той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.