Райчев: Случва се нещо безпрецедентно и с огромни последици за България, следва измитане на елита

Райчев: Случва се нещо безпрецедентно и с огромни последици за България, следва измитане на елита
„Случва се нещо без прецедент и с огромни последици за България“, коментира социологът Андрей Райчев днешното заседание на Народното събрание пред Нова телевизия.

„ГЕРБ не вярваше, че предложеният от тях кабинет ще мине. Те не се държаха като партия, която смята да управлява, този състав на МС правеше добро впечатление”, каза още той.

„Не се вижда шанс в рамките на този парламент. Има 2% вероятност да има правителство“, прогнозира Райчев.

И коментира какво е състоянието на партиите в момента.

„ГЕРБ се е свила, за първи път в историята не е ясно кой ръководи БСП, след оставката на Христо Иванов нещата са много зле в ДБ, а разцеплението в ДПС е черешката на тортата“, добави той.

„Сензацията за днес е разцеплението на парламентарната група на ДПС. Но все пак официалната новина е, че не мина кабинетът, предложен от ГЕРБ. Те сякаш не очакваха, че резултатът да е друг, сякаш не очакваха да управляват. По-скоро искаха да покажат как смятат да управляват. Те отказаха всякакви трикове в зала“, смята Райчев.

„Борисов си остана на позицията, че освен с ПП-ДБ няма да правят с друг кабинет. Т.е. Борисов максимално добре влиза в следващите избори, но те ще са ужасяващи“, предвижда социологът.

„С третия мандат как виждате да стане кабинет – Костадинов и Денков? Абсурд. Към момента положението е такова, че ГЕРБ не се разпада. В БСП не е ясно кой ръководи. Очевидно е разцеплението там.

Там кризата тепърва предстои. При ДБ се видя, че без Христо Иванов работата е много зле. И разбира се, черешката на тортата е разцеплението в ДПС. Това е нечувано. Конфликтът е много силен. Със сигурност има огромно напрежение там“, коментира той.

„Според мен в ДПС върви смяна на поколенията. По принцип това е нелегална организация. Това е затворена група, те не си вадят кирливите ризи на показ. Очевидно Пеевски смята, че ще победи. Той разчита, че ще може да е лидер на партията. Това не е преврат. Но ако хората не го искат, ако партията се разцепи, това ще е края на ДПС“, посочи той.

„В момента гледаме безпрецедентно нещо, което ще свърши много зле за България. Ако се развият някакви други етнически партии в тази общност, представяте ли си какво ще стане? Застрашаването на ДПС е застрашаване на етническия мир у нас“, подчерта Райчев.

„Оттук-нататък следва измитане на този политически елит и идването на следващия. Тази политическа криза при сегашните условия може да прерасне в президентска република, което е най-лошия вариант за България, но не е невъзможно вече“, посочи той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.