Северна Корея взриви офис за връзка с Южна Корея

След заплахата, която Северна Корея отправи към Южна Корея за изпращане на войска в демитализираната зона, КНДР предприе и действия.

Южнокорейски медии съобщават, че Северна Корея е взривила офиса за съвместна връзка в граничния град Кесон. Това се е случило в 14:49 местно време. Министерството на обединението на Южна Корея потвърди инцидента.

Още по темата

16 юни 2020 09:56

9

9 юни 2020 07:30

13

По-рано беше съобщено, че се вижда стълб дим в пограничния град Кесон на територията на Северна Корея, била е чута и експлозия. Градът се намира само на пет километра от Южна Корея.

Офисът бе обновен през 2018 година, за да могат Северна и Южна Корея да комуникират помежду си. За целта бяха похарчени над 8 милиона долара. Ала през последните няколко седмици, напрежението между тях растеше, след като група дезертьори започнаха да изпращат пропагандни материали срещу режима от Юга към Севера. Само няколко часа по-рано, сестрата на Ким Чен Ун, Ким Йо Чен заплаши, че офисът ще  бъде „сринат“.

Пред местния вестник Rodong Sinmun, няколко миньори още преди дни обявили, че са готови да помогнат за взривяването на офиса. Той бе затворен през януари, докато напрежението между двете държави все още не бе толкова силно, заради страха от разпространение на COVID-19.

На 9 юни Северна Корея изключи всички линии за връзка със Сеул. Преди това Пхенян нареди окончателно да бъде прекратена комуникацията по всички канали, включително военни, както и специалната линия между висшето ръководство на двете страни. А Ким Йо Чен нарече своите южни съседи – врагове.

През последните дни Северна Корея не е в добри отношения и със САЩ. Ким Йо Чен заплаши и Доналд Тръмп със сериозни последствия, ако „Америка не спре да си вре носа в чуждите работи“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.