Скандално: Ето колко пари са давали на висшисти, за да гласуват с преференция в Хасково

Скандално: Ето колко пари са давали на висшисти, за да гласуват с преференция в Хасково
Образователен ценз наду цената на гласа в Хасковско на парламентарните избори на 200 евро.

Рекордната сума е била предложена на семейство висшисти от Хасково, за да гласуват за една от традиционните партии в родния политически живот, съобщава „Монитор„.

“Аз съм лекар, а жена ми е юрист. Получихме оферта от 200 евро, ако подкрепим с 2 гласа определен кандидат от партия с преференция. Естествено, отказахме и бяхме шокирани. Обясниха ни, че за хора с висок образователен, социален и материален статус цената е два-три пъти по-висока”, обясни докторът от Хасково. Най-ниско се котират ромските гласове – 50 до 70 лева. За хора, които не са от малцинствата, но не са висшисти, офертите са 80-120 лева.

За хора с висше образование и добри доходи офертите са 150-200 лева на човек.

В изборния ден не липсваха и арестите. Спецакция на МВР се проведе в село Леденик, в района на Велико Търново, съобщи Нова телевизия. Има задържан. Намерени са списъци с имена и голяма сума пари. Мъж на около 48 години е бил спрян по сигнал за проверка. В автомобила му са намерени около 15 000 парични знаци – 12 000 от тях в лева, а останалите – в евро и паундове.

Мъжът е задържан, тъй като у него са открити три тефтера с имена. Предполага се, че са на хора, на които е трябвало да бъдат раздадени въпросните пари. Четирима души са задържани за купуване на гласове в Карнобат след разследване на bTV. Около 50 лв. се търгува един глас в региона. В ромската махала опитите за търговия не са спирали.

Мъж от Карнобат се представя с прякора Мечо. Репортер под прикритие му каза, че е партиен активист, и потърси подкрепа за парламентарния вот. Той е задържан още рано сутринта преди излъчването на репортажа, информираха от ОДМВР – Бургас.

След излъчването на материала в обедната емисия новини още трима души са арестувани. Претърсени са домовете им. Открит е списък, за който се твърди, че е с имена на застъпници но полицаите установили, че фигуриращите в него не знаели. Образувано е досъдебно производство за купуване на гласове.

Иначе от прокуратурата отчетоха, че от началото на предизборната кампания до 16.00 часа на 11 април 2021 г. на територията на цялата страна са образувани общо: 919 преписки и 76 досъдебни производства. Към 10 часа сутринта в изборния ден броят на преписките беше 779, което означава, че за 6 часа сигналите за купуване на гласове и други нарушения, на които е реагирано, са се увеличили с цели 140. Същите съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция и др.

Преписките и досъдебните производства са образувани на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР. За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

По апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: АП – София – 24; АП – Пловдив – 13; АП – Варна – 11; АП – Бургас – 24; АП – Велико Търново – 4. Привлечени в качеството на обвиняеми са 9 лица. След обработка на данните, които продължават да постъпват, прокуратурата ще предостави допълнителна информация.

От началото на предизборната кампания до 19 часа в неделя в МВР пък отчетоха, че са получени общо 1060 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Спрямо данните към същия час на 04.04.2021 г. се отчита увеличение от 65.1% на регистрираните сигнали. Съставени са 10 038 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР – увеличение от 527.8% на идентично съставените протоколи спрямо данните към 04.04.2021 г.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.