Цената на хляба остава стабилна, чака ли ни промяна през есента?

Цената на хляба засега остава стабилна. Има предложения ДДС-то за него да бъде намалено или премахнато. Очаква се и поевтиняване на електроенергията за част от страната. Как това ще се отрази на стойността на насъщния?

Цената на хляба винаги се формира по конкурентен принцип, каза за „България сутрин“ председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и допълни: Не мога да коментирам каква ще е крайната цена, тази на хляба се формира от няколко компонента. Качеството на реколтата ще е ясно, когато зърното е в хамбарите, но 30-35% от цената му е човешкият труд.

Хлябът е с най-тежък транспортен разход. Така или иначе цената може да се коментира след прибирането на реколтата, тоест прогноза може да има около септември, уточни тя.

По думите ѝ в момента се разчита, че новоприетият закон за храните, ако влезе в сила с цялата си тежест, можел да осветли „сивия сектор“ при хлебарите и сладкарите.

„Дистрибуцията на хляба е основно в „сивия сектор“, който обаче ние не можем да изчислим. С тези данни разполага МВР, ДАНС“, посочи тя за Bulgaria ON AIR.

Кукушева подчерта, че по време на извънредното положение в много отношения контролът е бил занижен – въпреки това немалко браншове понесли големи загуби. Малките фирми в бранша, както и производителите на пици, сиропирани изделия, и в момента трудно се възстановяват.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.