Четирима министри ще отговарят за агрохранителната верига

Четирима министри ще отговарят за агрохранителната верига

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Четири министерства се ангажират с прилагането на Закона за управление на агрохранителната верига, решиха депутатите като приеха окончателно текстове от новата уредба.

Още по темата

18 май 2020 15:37

48

1 ное 2019 07:00

55

Четирите министерства, които ще са ангажирани със Закона за управление на агрохранителната верига, са Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите.

Министърът на земеделието ще провежда държавна политика в областта на здраве на растенията и растителни продукти; здраве на животните и аквакултурите; хуманно отношение към животните; ветеринарномедицински продукти и инвитро диагностични ветеринарномедицински средства; фуражи; безопасност, защита на здравето и интересите на потребителите при производство, дистрибуция и пускане на пазара на храни, с изключение на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, етиловия алкохол и дестилатите от земеделски произход и спиртни напитки и др. МЗХГ ще следи за зоонози, растителен репродуктивен материал и генетични ресурси в растениевъдството, генетични ресурси в животновъдството и развъдна дейност с тях.

Министърът на здравеопазването ще провежда държавната политика за безопасност, защита на здравето и интересите на потребителите при производство, дистрибуция и пускане на пазара на бутилирани натурални, минерални, изворни и трапезни води. Здравното министерство ще отговаря за предотвратяване разпространението на инфекции, предавани на хора, чрез храни и води и др.

Министърът на икономиката ще има ангажимент относно безопасност и качество при производството на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати от земеделски произход и спиртните напитки.

Министърът на околната среда и водите провежда държавната политика по отношение на освобождаване на генетично модифицирани организми (ГМО) в околната среда по реда на Закона за генетично модифицирани организми.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.