Само за месец имаме утрояване на хоспитализираните

Прогнозите на специалистите, които предсказваха да има пик коронавирусната инфекция в края на пролетта, не се сбъднаха. Нито масовото пътуване около Великден, нито празничните събирания около Гергьовден в началото на май промениха общата картина, колкото последните няколко седмици. От средата на юни досега има само 6 дни с по-малко от 100 новорегистрирани заразени с COVID-19.

Случаите се увеличават двойно за по-малко от месец, с доста високо темпо спрямо други европейски страни. Тези нива все още не представляват заплаха за здравната ни система, но трябва да са сигнал за всички. Това каза социологът Цветозар Томов в ефира на Bulgaria ON AIR

“За месец имаме утрояване на хоспитализираните. Нарастването на заболяванията води и до по-голям брой заразени медицински лица, лекари, което е тревожно. Няма да издържим без сериозни сътресения, ако броят на заразените продължи да нараства със сегашното темпо “, коментира той.

Той е на мнение, че има възможност промените в мутациите на вируса да имат значение, както и факта, че ората вече се отнасят значително по-нехайно към случващото се.

“Броят на заболелите в света е трудно да се обобщи. В Европа обаче, освен на Балканите, никъде не нараства”, посочи Томов. 

“Няма зона в света, където да имаме доказателства, че населението е преминало проблема и има имунитет. В този стадий може да се отнасяме само по-сериозно към болестта”, коментира още той. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.