Кърлежи налазиха Варна след топлото и влажно време

Кърлежи налазиха Варна след топлото и влажно време

Снимка: Pixabay

139 души от Варненска област са потърсили медицинска помощ след ухапване от кърлежи през седмицата. Това е двойно по-голям скок в сравнение с миналата седмица, когато ухапаните са били 78, сочат последните данни от РЗИ, цитирани от Chernomore.bg.

Случаи на марсилска треска и лаймска болест обаче няма няма, допълват от здравната инспекция.

Основната причина за нашествието на паразитите е топлото и влажно време и бързо избуяващите треви.

Освен хората, кърлежите атакуват основно домашни любимци.

Според специалистите тревата трябва да се коси редовно и височината й да не достига повече от 5 см. 

Съветът е след всеки излет сред природата и преминаване през неокосени полянки и градинки човек да оглежда тялото си за забити паразити. В много случаи те попадат по дрехите и впоследствие – по кожата.

Ако бъде изваден до 24 часа, кърлежът трудно може да навреди. Във всички случаи е необходима консултация с медицинско лице, тъй като последствията може да са лаймска болест, марсилска треска, Ку-треска, тетанус и други.

Най-добре е убитият кърлеж да се занесе за изследване в лаборатория, за да се разбере каква зараза е пренасял и съответно какъв антибиотик да се предпише, напомнят епидемиолозите.

Още новини от Варна четете тук 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.