Шолц в София: Северна Македония чака достатъчно дълго

Шолц в София: Северна Македония чака достатъчно дъл

Започна срещата на гостуващия у нас германски канцлер Олаф Шолц с президента Румен Радев, съобщи БНТ.

Двамата разговарят на четири очи, като изявления не са предвидени.

Преди да бъде приет от държавния глава Шолц разговаря около час с премиера Кирил Петков, след което двамата направиха съвместни изявления.

Германският канцлер заяви, че „настоятелно подкрепя“ начало на преговори за членство на Северна Македония в ЕС и вижда възможност за напредък по този въпрос още до края на юни, когато приключва френското председателство на Съвета на ЕС.

От своя страна Кирил Петков заяви, че България може да вдигне ветото си, само ако получи европейски гаранции, че Скопие ще изпълнява Договора за добросъседство и ще включи и българите като държавотворен народ в своята Конституция.

В Скопие канцлерът на ФРГ подчерта, че страната е изпълнила всичко нужно, за да започне преговори за членство в ЕС

„Вчера бяхме в Солун – както знаете, навършиха се 20 години от Солунските решения, които обещаха европейска перспектива на Западните Балкани. Тогава смятахме, че ще постигнем напредък за 10 години. Те отдавна отминаха и е важно това наистина да се случи“. Това обяви след креща с премиера Кирил Петков канцлерът на Германия Олаф Шолц. Шолц и Петков обсъдиха енергийната независимост на ЕС, войната в Украйна, стратегическото партньорство между двете държави и хода на разговорите около присъдединяването на Северна Македония към ЕС.

„Германия разбира, че преодоляването на историческите проблеми не е лесно. Но настоятелно подкрепяме постигането на съгласие за присъединяването на РСМ и Албания към ЕС. Заедно носим отговорност за стабилността на Балканите“, заяви Шолц. Той допълни, че е навлязъл в детайли в позицията на страните в преговорния процес и вярва, че ще има напредък. „Ще продължим обмена в рамките на френското председателство и се надявам, че ще постигнем напредък“, допълни германският канцлер.

Така Шолц ясно посочи края на председателството – 30 юни, като момент, към който се очаква да има решение. „От нашия опит знаем, че възможността да принадлежиш на Европа мобилизира. Важно е да не разочароваме тези надежди“, допълни канцлерът.

„В този момент България има три основни приоритета, за които ЕС трябва да е част от гаранцията, за да може да има стъпки напред. Европейският процес следва да гарантира включването на българите в конституцията на Северна Македония. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство. Така че всяко решение трябва да включва тези три приоритета на България“, коментира на свой ред премиерът Петков.

„Ние вярваме, че ЕС и Германия, като един от лидерите, могат да дадат потенциални възможности да има европейски гаранции това да се случи“, допълни той. Не станаха ясни повече детайли за евентуалната форма, която могат да получат подобни европейски гаранции. „Германия е нашият най-голям партньор в ЕС и това стратегическо партньорство трябва да продължи“, каза още Петков.

Въпросите на съпровождащите Шолц германски журналисти не бяха свързани с България.

Шолц заяви твърда подкрепа за присъединяването на Северна Македония към ЕС и по-рано в Скопие.

Германия се отнася сериозно към европейската интеграция на страните от Западните Балкани и това с особена сила се отнася до Северна Македония. През 2003 година в Солун ЕС даде обещание на Западните Балкани и трябва да изпълним обещанието си, особено по отношение на Република Северна Македония, която изпълни всички предпоставки за започване на преговорите за присъединяване към ЕС. Западните Балкани са от стратегическо значение за Германия и аз съм ангажиран с присъединяването им към Европейския съюз, каза германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с премиера Димитър Ковачевски по време на посещението му в Скопие, предаде БТА.

Шолц подчерта задоволството си от политическата сила (СДСМ), която е направила възможно постигане на споразумение с Гърция. „За това и останалата част от задачата трябва да бъде успешно изпълнена и това е нещо, за което гражданите на Северна Македония и правителството работиха усилено. Трябва да положим всички усилия страната да започне преговори за присъединяване към ЕС и аз ще се застъпя за това. Насърчавам Северна Македония да продължи да върви по пътя на реформите.”, каза той.

„Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия, е силна и недвусмислена. Тази подкрепа ни насърчава в стремежите да изградим проспериращо общество, основано на европейските ценности, като равноправен партньор на Федерална република Германия и други държави-членки на ЕС, каза премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски на съвместната пресконференция допълвайки, че посещението на Шолц в навечерието на срещата на върха на ЕС е силен знак за подкрепа за изпълнените критерии от страна на Северна Македония.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.