Ако сега отменят 3 март като официален празник, до пет години ще го премахнат изцяло. Това е геополитическа цел

Ако сега отменят 3 март като официален празник, до пет години ще го премахнат изцяло. Това е геополитическа цел
„Ако Трети март престане да бъде официалният национален празник на България, до 5 години ще бъде премахнат изцяло.

Това е целта. Въпросът е геополитически. Не може да празнуваш Трети март и да не кажеш, че той е резултат от Руско-турската Освободителна война.“

Това коментира по Нова News Даниел Вълчев, бивш министър на образованието и декан на юридическия факултет в СУ.

„Дали въобще се налагат каквито и да е промени в българската Конституция?! В последните месеци се създава впечатлението, че българската Конституция има някакви много ясно видими недъзи и стига да не й пречат „лошите“, ще премахне тези недъзи и с ускорени темпове ще тръгне към светлото бъдеще. Дебатът за Конституционни промени е политически”.

Това заяви деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и бивш образователен министър Даниел Вълчев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Според него и сега, както и преди години с предложените промени в Конституцията се цели отклоняване на вниманието. „В момента има една коалиция между две, ако приемем – между три партии, които ясно показваха преди изборите, че няма да управляват заедно.

Това неудобство трябва да бъде компенсирано с голяма идея, която да каже, че са се събрали в името на нещо. Идеите, които се развиват по същество, в тях няма нищо ново. Всички са стари, може би си изключение на тази за служебните кабинети”, обясни Вълчев.

„Каквито и мнозинства да има, не е това разковничето за подобряване работата на съдебната система. Това не бива да е оправдание да не се приемат други промени, които на мен ми се струват по-важни.

С промени в Закона за съдебната власт може да се забрани на членовете на колегиите и на ВСС като цяло да правят кадрови предложения“, каза той. Според него предложенията може да се правят от министъра на правосъдието.

Вълчев подкрепя намаляването на мандата на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

За действията на президента той каза, че винаги е имало критика към държавния глава. „Недоволство от работата на президента винаги е имало. Според мен е правилно той да прави това, което мисли, защото там е ясно кой носи отговорност”, каза Вълчев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.