Бивш вицепремиер: Рано е да се готвим за харчене на парите от ЕС

България ще получи от ЕС близо 29 милиарда евро в следващите години, обяви премиерът Бойко Борисов след срещата между държавните и правителствените ръководители на ЕС относно новия европейски бюджет, който обсъждаха в продължение на 4 дни.

Според икономиста проф. Даниела Бобева, е доста рано да се приготвяме за харченето на тези пари, тъй като това са теоретични суми.

Още по темата

21 юли 2020 07:53

522

21 юли 2020 07:32

89

“Първо трябва да има план, по който да се изразходват тези пари, което ще подлежи на одобрение. Второто е, че парите ще бъдат спирани за 3 месеца за държавите, които не правят икономически реформи. И третият елемент от използването на средствата е свързан със законодателството, т.е. доколко една страна не е корумпирана и спазва законите си”, обясни бившият министър на търговията и заместник министър-председател в “България сутрин”.

От Брюксел премиерът съобщи още, че 200 млн. евро са отпуснати за слабо развитите райони в страната.

“Регионалната политика беше поставена като един от акцентите. Наши 4 района са на дъното на таблицата, това е част от общата кохезионна политика – да се предоставят повече средства за тези региони. Въпросът не е в това колко пари получаваме, а за какво и как ги харчим”, категорична бе Бобева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ имаме приходи, които надвишават разходите, но не харчим ефективно.

“Очакването за голямо преобръщане на икономиката на базата на този финансов ресурс не е сериозно. Имаме сериозни структурни проблеми, които ако не се премахнат, в никакъв случай няма да имаме растеж и тези пари ще останат неизползвани”, допълни икономистът.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.