Стефан Пройнов: Вярвате ли в проклятия?

Стефан Пройнов: Вярвате ли в проклятия?
Стефан Пройнов: Митове, легенди и проклятия! Вярвате ли в тях?

В науката няма място за суеверие и магия. През цялата история не е намерено магическо решение на нито един научен въпрос, докато през цялото време се случва обратното.

Единственото изключение е може би областта на археологията. Дори и най-трезвият археолог може уверено да заяви, че някои древни реликви и артефакти, изглежда, имат научно необяснима способност да се противопоставят на кражби.

Ето и списъкът:

1. ЯДРА НА БАЛИСТА
На израелско-сирийската граница в края на 80-те години бяха открити няколкостотин далечни роднини на топовни снаряди, използвани от Римската империя за унищожаване на отбраната на врага. Според записите древният град Гамла е бил нападнат от римляните, след като стените му са били разрушени, като 9000 жители на града са избрали да се самоубият, като се хвърлят в оврага.
Никой не забелязва никаква загуба до 2015 г., когато сутринта внезапно в двора на музея са намерени две топки балиста (стенобитни машини за обсада, които изхвърлят с голяма точност стрели и каменни топки – бел.прев.). До тях има бележка: „Това са две гюллета от римски балисти от Гамла, аз ги откраднах през юли 1995 г. и оттогава не са ми донесли нищо друго, освен неприятности. Моля, не крадете антики!“.

2. ПОМПЕЙСКИ РЕЛИКВИ
Според легендата Помпей е прокълнат от боговете, след като някои от светите места в града са унищожени от римски легионери. Археологическият пазител на Помпей, Масимо Осана, получава 100 колета всяка година с всякакви артефакти от този град, от мозайки и парчета фрески до парчета от статуи. Почти всички те идват с обяснителни писма, в които хората пишат за различни проблеми, с които са започнали да се сблъскват, след като са откраднали тези предмети. Един испански крадец изпраща цели пет пакета артефакти с твърдението, че проклятието е сполетяло цялото му семейство.

3. ПРЪСТЕНЪТ НА СЕНИЦИАНИЙ

Пръстенът Senicianus, открит в края на 1700 г., е с огромни размери. Диаметърът на златния пръстен е 2,5 сантиметра и тежи 12 грама – може да се носи само върху ръкавица. Този пръстен има надпис на латински: „Сеницианий, Бог да те благослови“. Няколко десетилетия след откриването на този пръстен е намерена древна римска плоча, която описва историята на този артефакт. Написано е от римлянин на име Силвиан, който се оплакал на Бог Нодънс (Нодънс всъщност е келтско божество – бел.прев.), че пръстенът е откраднат.

На таблета пише още: „Нека човекът на име Сенцианий, който носи този пръстен, да не придобие нито малко здраве, докато не върне пръстена в храма на Нодънс“. Учените вярват, че тази история може да е прототип на известната история „Хобит“ („Властелинът на пръстена“), тъй като оксфордският професор и амбициозен автор Толкин е бил добре запознат с историята на проклетия пръстен.

4. МАОРСКИЯТ КАМШИК
Капитан Джеймз Реди Клендън е един от първите европейски заселници в Нова Зеландия. Той помага за установяването на контакти между маори и европейски колониалисти, а по-късно е председател на първата банка на Нова Зеландия и първият консул на САЩ в тази страна. В дома на Клендън в Ройн днес може да видите цяла изложба на вещи и артефакти, много от които са с маорски произход.
Един крадец посетител очевидно не е осъзнавал, че повечето артефакти от маори носят проклятие върху собственика си, ако бъдат малтретирани. Откраднат камшик с дръжка от китова кост, принадлежащ на най-големия син на капитан Клендън, бил върнат по-малко от месец след открадването му. Придружаващата бележка гласяла: „Вземи това проклето нещо. Носи абсолютно нещастие“.

5. ЕГИПЕТСКА РЕЗБА

Някакъв германец през 2004 г. грабва резба с йероглифичен текст по време на посещение в Египет. Резбованото писмо е върнато в египетското посолство в Берлин от доведения син на мъжа, понеже самият той не можел да го направи: починал. Малко след завръщането си от пътуване мъжът внезапно се парализира и вдига температура. След това той е диагностициран с неясно откъде появил се рак и скоро германецът просто умира. Артефактът е върнат с надеждата, че „човешката душа ще намери покой в друг свят“, както и „да освободи доведения син и всички други роднини от вина в очите на боговете“.

6. КАМЪНИ ОТ БОЙНОТО ПОЛЕ В ГЕТИСБЪРГ
Подобно на древните разкопки в Помпей, пазачите на паркове в Гетисбърг получават десетки колети всяка година, в които им се изпращат пръчки, камъни и други „сувенири“, откраднати от мястото на някогашната битка. В същото време всички колети са придружени от писма, в които се посочва, че нещата са прокълнати. Един такъв нещастен любител на сувенири претърпява трудова травма, няколко операции и след това съпругата му го напуска. Друг губи жена си, сина си и дома си, след което попада в затвора за девет години.

7. ГРАДСКОТО ГРОБИЩЕ ВЪВ ВИРДЖИНИЯ
През 1867 г. в старото миньорско градче Вирджиния Сити в Невада е построено гробище, тъй като преди това труповете били погребвани навсякъде из града. Незабавно обаче възникнал странен проблем: много надгробни плочи започнали да изчезват от гробището. Но не след дълго плочите започват да бъдат връщани. Оказва се, че всички надгробни камъни, без изключение, са откраднати за напълно светски неща – за направата на врати, градински декорации и т.н. Но след това нещастията започват да се изсипват върху похитителите едно след друго: от финансови проблеми до развод и смърт. Крадците започват да връщат надгробните плочи, за да се отърват от проклятието.

8. ИНДИАНСКИ АРТЕФАКТИ ОТ БЛАНДИНГ

От основаването си през 1905 г. от мормонски заселници, малкият град Бландинг в Юта е известен с изобилието си от артефакти от културата на индианското племе анасази. От 60-те години на миналия век мародери започват да ги грабят. По време на акция на ФБР през 1986 г. са иззети над 900 незаконно присвоени артефакти. През 2009 г. след специална операция на ФБР са арестувани някои от най-видните граждани на града, включително братът на шерифа и местният лекар Джим Ред. Ред се самоубива на следващия ден, а други двама души, участвали в престъплението, се заразяват от примера му през следващите няколко месеца.

9. ВИГАНГО

Гоху е древно мъжко общество от кенийското племе миджикенда. Квалифицираните резбари правят сложни скулптури от твърда дървесина, известни като „vigango“ (мн.ч.; среща се и като „киганго“ – ед.ч. – бел.прев.). Смята се, че тези скулптури въплъщават духа на починалия. Вигангосите са високо ценени на Запад и плащат много пари за тях. Но тъй като кенийците не продават тези свещени скулптури, те понякога просто се крадат. Проклятието на виганго пада не само върху крадците, но и върху племето.
На виганго трябва непрекъснато да се поднасят жертви и дарове и да не се преместват от там, , където са поставени. Изследователски антрополог, посетил племето през 1999 г., установява, че няколко от статуите липсват. След това започва суша и някои членове на племето мистериозно умират. След години нещастия статуите са върнати на племето.

10. ВКАМЕНЕНАТА ГОРА
Изкушението да си вземете сувенир от вкаменената гора в Националния парк „Аризона“ е по-голямо, отколкото на всяко друго място, тъй като такива сувенири има навсякъде. Но малко хора знаят, че от 1934 г. най-малко 1200 колета, с които взетите сувенири са връщани, са изпратени до парка. В тях има писма, които обясняват тези връщания с факта, че хората, занесли тези сувенири у дома си, веднага попадали в „черна дупка“, и то буквално във всички сфери на живота..
Превод от руски: Георги ВЕНИН

Някои мистерии имат своите научни обяснения като утрова, наличие на утрова и плесен, ако щете и капани довели до гибелта на хора, но има и неща, които не могт да бъдат обяснени. Дали има прокълнати съкровища или не всеки сам решава. В кроайна сметка човек вижда това, което знае.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.