Бой в парламента между НСО и противници на „хартиената коалиция“ (ВИДЕО)

Бой в парламента между НСО и противници на „хартиената коалиция“ (ВИДЕО)
Мощен екшън разтърси парламента малко след началото на днешното заседание, след като депутатите започнаха да обсъждат промените в Изборния кодекс.

Шефът на охраната на Народното събрание Петър Петров, както се представи той, скъса плаката на лидера на „Боец“, който бе разпънал във фоайето пред служебния вход на сградата. На него пишеше „Не пипайте Изборния кодекс“. Двамата почти се сбиха, а сетне последва шумна разправия.

Петров обясни, че Георгиев няма право да разпъва плакати в Народното събрание. Лидерът на „Боец“ пък настояваше, че точно това е мястото да го направи и че с такъв плакат посрещат и депутатите отвън.

От думите му стана ясно, че той е влязъл в парламента заедно със свой съратник по покана на депутатите от ПП. Преди заседанието разговаряли с тях, а след това опънали и плаката. Той твърдеше, че се е опитал да влезе на балконите, за да слуша дебатите, но охраната не го допуснала. „Стандарт“ видя Георги Георгиев и съратника му на втория етаж, но не забеляза някой да е възпрепятствал влизането на Георгиев на балконите.

Причината за скандала е, че вчера със съгласието на 5 от политическите сили в 48-о НС разглеждането на промените в Изборния кодекс бе предложено в дневния ред за днес и депутатите го подкрепиха. Най-критичната точка в тези промени е връщането на хартиената бюлетина, до което обаче днес едва ли ще се стигне, тъй като преди това има много други членове за обсъждане и гласуване.

Кирил Петков и хората му реагираха гневно, струпаха се около парламентарната трибуна и отказаха да позволят на заседанието да продължи. Цонев не се трогна и даже изгони Настимир Ананиев от ПП, който беше най-настойчив от колегите си, на основание, че е нарушил реда.

„И мен ме изгонете! Имате правилник, трябва да го спазвате! Не ме гледайте така!“, викаше Петков към Цонев. „Спазвам правилника! Сериозно ли си мислите, че по този начин ще бламирате работата на заседанието?“, отвърна му подразнен водещият. Ананиев пък упорито не желаеше да напусна залата. Колегите му викаха в подкрепа: „Няма да стане!“ Цонев невъзмутимо отвърна: „Ще стане!“

Междувременно, Радомир Чолаков, председателят на парламентарната правна комисия, беше започнал да чете доклада от трибуната. Заради шумотевицата се спря, но Цонев го подкани: „Ако искат да слушат. Четете доклада.“

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ нападна депутатите от ПП, че се опитват да саботират заседанието. В отговор Кирил Петков, вече от мястото си, му направи груб жест, че говори твърдо много.

А съпартийците му Асен Василев и Искрен Митев последователно настояха Цонев да отстрани Карадайъ, както и депутата от ГЕРБ-СДС Анна Александрова заради неприлично поведение.

Изгоненият Ананиев пък си стоеше в залата и даже искаше думата. „Вие сте отстранен. Това, че стоите в залата, нищо не променя“, каза му, подсмихвайки се, Цонев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.