Борисов пита: Не можем ли да се пазим без заповед, в повече ли е демокрацията?

Премиерът Бойко Борисов настоя, че осъзнато и с ясно виждане трябва да се справим с коронавируса – без заповеди и налагане на тежки мерки.

Дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще изпълняваме, а когато знаем това, без заповед няма да изпълняваме. Това коментира Борисов в началото на заседанието на правителството.

Още по темата

8 юли 2020 05:46

299

7 юли 2020 18:30

156

Той посочи, че световната икономика не се възстановява и прогнозира, че истинската криза ще настъпи в края на тази и началото на следващата година.

“Нищо не подсказва, че сме преодолели от медицинска гледна точка, да не говорим за финансово-икономическа”, заяви премиерът. Борисов припомни, че безвъзмездните пари, които се дават по мерки като 60/40 “не извират от никъде”.

По думите му всяка нация трябва да бъде мобилизирана и политическата класа трябва да дава този тон на консолидация, защото “тежките времена предстоят”.

Той попита необходимо ли е със заповед отново да се затваря и това влияе ли добре на психиката и на здравето на хората. Защо е нужна заповедта – за да кажат, че някой те затваря, че ти запушва устата, посочи премиерът и каза, че всеки знае за риска, когато отиде на театър, кино, заведение.

Ако има заповед да не пътуваш, за да има кого да псуваш образно казано, значи това е добре, когато трябва всеки един от нас да полага необходимите мерки, демокрацията ни е в повече, заяви Борисов.

“В световен мащаб много по-развити държави от нас продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. Мелбърн го затвориха, САЩ излизат от СЗО, Белград приложиха мерки, виждате как хората реагират на тях”, каза той и посочи, че у нас като развита демокрация считаме, че когато хората са добре информирани, ще спазват необходимото, без да има заповед.

Интересни са ми колегите в дясно, когато казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Същите, които казват, че маските са, за да ни запушат устата, сега казват – защо не затваряте, коментира Борисов.

По думите му лесното е да затворим, трудното е да се научим да живеем с този вирус, да не спираме да работим, а тези, които искат – да почиват и да се веселят.

Няма да издържат системите – финансовите, социалните месеци наред, ако се върви с 60/40, 80/20 и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността – като не останат пари за пенсии и за заплати, за основните сектори. Молбата ми е нека да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност, апелира министър-председателят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.