Бръзналов коментира страничните ефекти на ваксините и посочи на колко време хората трябва да се изследват

Бръзналов коментира страничните ефекти на ваксините и посочи на колко време хората трябва да се изследват
“Ваксинирането мина безпроблемно. Не почувствах никаква болка при поставянето на медикамента. Нямаше и странични реакции. Чувствам се нормално”.

Това заяви в пред Нова заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„При поставяне на първата ваксина се дава едно картонче, на което точно и ясно е отбелязано кога и на кого е поставена ваксината и кога трябва да се яви за втората игла. Има опция да ни се обадят по телефона и да ни напомнят, за което заслужават адмирации колегите“, допълва още той.

Д-р Брънзалов е категоричен, че през тези 21 дни между двете ваксини няма нещо специално, което човек трябва да спазва. Но е препоръчително да се намали употребата на вредните навици. Най-вече на алкохола и то в големи количества, който е не влияе добри при поставянето на каквито и да е ваксини.

„Всички лекарства, които минават през Европейската комисия са одобрени и тествани, за да могат да бъдат приложени на населението. Всички пациенти, които имат проява на алергични реакции по различен повод, би било добре да се направи един медикаментозен чадър няколко дни преди и няколко дни след поставяне на ваксината срещу К-19.

Изключение правят тези, които са проявявали бурни алергични реакции при различни алергени, тогава трябва да бъдат консултирани със съответния специалист и да се обмисли как ще се случи поставянето на ваксина при тях“.

„На този етап единственото противопоказание е алергична реакция и там трябва да бъде акцентът. Нашите пациенти подписват информирано съгласие, но това не отменя нашата отговорност“, казва той.

„Научните изследвания оповестяват, че хората с прекарана вирусна инфекция и образуването на антитела, не са на достатъчно високо ниво, колкото при поставянето на ваксина. Поставя се за първи път в света и трябва динамично да се наблюдава след това.

Това е задължение на фирмата производител, както и на медицинските лица. Ще се вземат изследвания на третия месец, на шестия, на една година и дори на втората година. За да видим какво е нивото на антителата.

Банално е вече да казваме, че се учим, но това е така. За първи път се поставя такава ваксина и има много въпроси и се надявам да се намерят всички отговори. Най-приятният ще бъде: „Да, ще ликвидираме коронавирусната инфекция в световен мащаб“.

„70% минимум ваксинирани трябва да има в България, за да има създаде имунитет. Ако процентите се вдигнат на 85 – може да забравим за тази коронавирусна инфекция.

Лошото е, че много хора се страхуват и изчакват и се надяват да останат в тези 30 или 15%. Ваксинираният човек не заразява и не заболява. На нас не ни трябват излекувани хора, трябват ни здрави хора“, допълва още д-р Николай Брънзалов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.