Българските земеделци ще блокират Министерския съвет, полските им колеги – границата с

26 браншови организации в земделието, които отказаха да подпишат споразумението, предложено от правителството, обявиха, че в 11 ч. във вторник, ще блокират центъра на София пред Министерския съвет и ще искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

26 браншови организации в земделието, които отказаха да подпишат споразумението, предложено от правителството, обявиха, че в 11 ч. във вторник, ще блокират центъра на София пред Министерския съвет и ще искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Дните на Германия като индустриална суперсила са към своя край

Bild: Германската индустрия се мести в чужбина

Земеделските организации обясниха, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души. На пресконференция те показаха пред журналисти редица писма до земеделския министър още от миналата година, на които не са получили отговор.

Протестиращите искат да се удвои помощта за секторите „мляко“, „плодове“ и „зеленчуци“, да отпадне таванът на украинската помощ, да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците.

Фермерите обвиниха Българската аграрна камара, която се съгласи да сключи споразумение с кабинета и прекрати протеста след среща в Министерския съвет. Колегите им ги обвиниха в недемократичност и отстояване на частни интереси.

„Този път протестът няма да бъде мирен“ и ако утре те не бъдат чути, вдругиден протестът продължава на 25 пътни възела в страната, обявиха организаторите.

Техните колеги в Полша също започнаха 30-дневен протест, блокирайки пътища и гранични пунктове с Украйна в знак на протест срещу климатичните политики на ЕС и притока на евтин внос на храни от Украйна.

Протестите, проведени на 260 населени места, доведоха до блокада на границата с Украйна, като само два камиона бяха пропускани на всеки час, съобщи Remix News. На един от граничните пунктове фермерите изсипаха украинското зърно от три камиона и взеха проби, които ще бъдат тествани в лаборатории, за да се установи дали отговарят на стандартите на ЕС.

Фермерите, управляващи трактори, носещи полски знамена и транспаранти с надписи: „Политиката на ЕС ще унищожи земята и полския фермер“ и „Зелената бъркотия“, визирайки т.нар. Зелена сделка на ЕС, започнаха да блокират пътищата за достъп до големите градове рано сутринта на 9 февруари.

Протестите в България и Полша идват на фона на вълна от подобни демонстрации в целия ЕС, включително Германия, Франция, Белгия, Португалия, Румъния, Литва, Латвия, Испания, Холандия и Гърция.

Те отразяват повсеместното недоволство сред фермерите в блока от въздействието на климатичните политики върху сектора, довели до нарастващи разходи, и „нелоялната конкуренция“ от Украйна, която внася стоки в Евросъюза без мито.

Последната акция в Полша беше организирана от фермерския съюз „Солидарност на селските райони“. Той критикува „пасивността“ на полското правителство при нарастващия внос на храни от Украйна.

Фермерите искат радикално преразглеждане на търговската сделка между ЕС и Украйна и на свързаните със селското стопанство разпоредби на Зелената сделка, набор от политически инициативи, насочени към постигане на нула въглеродни емисии до 2050 г. Според протестиращите политиката на Брюксел ще доведе до намаляване на селскостопанското производство в Европа.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.