“Българско лято” разкри: Габровската болница – близо до фалит

“Българско лято” разкри: Габровската болница – близо до фалит

В година на пандемия, когато здравето трябва да върховен приоритет, габровската болница е водена към упадък.

За съжаление в 10 годишното управления на ГЕРБ унищожаването на болници и училища се превърна в стандартна практика.

Габровска област не прави изключение. След закриването на Дряновската болница явно идва ред и на Габровската. Процедурата е отиграна: Болниците се вкарват в състояние на фалит и това се изтъква пред населението като причина за тяхното закриване. Кадрите  на ГЕРБ са царе в тази гибелна за здравето на българите практика. Това, което скриват от обществеността е, че болниците не фалират сами преди да трябва да ги закрият.

Болниците фалират поради некадърно управление. Това управление си има имена, то не е анонимно. В случая на чело на габровската болницата е поставено лице в пряка връзка с ГЕРБ. Това е д-р Михов – брат на областния кординатор на ГЕРБ Цв. Михов. Това са хората трябва да понесат отговрност за тежките финансови резултати на болницата. 

За никой не е тайна, че сме най-болната и най-застаряваща нация. Смъртността също е на много високи нива. Това са само част от  причините да бъдем особено отговорни за състоянието на областната болница МБАЛ „Тота Венкова“. Тя е наша надежда и спасение в тежки за здравето ни моменти.

От Протокол №6/10.05.2021 г. от заседание на Съвета на директорМБАЛ поканаите става ясно, че болницата регистрира загуба от 711 000 лв. за 2020г.

За съжаление от Протокол №5/10.05.2021 г. от заседание на Съвета на директорите става ясно за редица проблеми и факти, които будят тревога и които са  посочени в Годишния доклад на МБАЛ „Тота Венкова“ за 2020 г. В Протокол №5, член на Съвета на директорите посочва, че:

  • за намалелия прием на болни с почти 30% от предходната година има причини извън обективните, изтъкнати в доклада. 
  • При почти 30% намалели болни е странно разходите за вода да са увеличени.
  • При силно редуциран прием на пациенти също необяснимо расте наема за апаратура
  • При увеличен наем на апаратура още по-нелогично расте сумата за абонаментна поддръжка на апаратура.
  • През 2020 г. приходите за болниците са били увеличени и повечето болници излизат на печалба. В същата година приходите на МБАЛ „Тота Венкова“ също са увеличени, пациентите са почти 30% по-малко, но разходите се увеличават(?)

От данните изнесени в Годишния доклад (ако са достоверни) стават ясни и други тревожни факти като например, че смъртността за 2020 извън Ковид-19 процентно е нараснала 1,23 пъти: 366 от 12516 хоспитализирани за 2020г и 385 починали от 16170 хоспитализирани за 2019 г. 

През периода на управление на болницата е налице прекомерно физическо отсъствие на изпълнителния директор, заради негови ангажименти към други лечебни заведения. Това неминуемо се отразява на качеството на управлението на болницата.

Друг тревожен факт, спомагащ за разклащането на устоите на областната болница от страна на управляващите е, че въпреки декларациите на правителството на Борисов, че няма да се дават повече лицензи на частни болници, точно с личната подкрепа и натиск на член на правителството бе даден лиценз на частната болница „Свети Иван Рилски“

Във времена на влошен здравен статус на населението и нисък стандарт на живот, състоянието и управлението на областната болница трябва да бъдат на високо ниво. Посочените по-горе данни са притеснителни и моето желание и желанието на Гражданска платформа Българско лято е да имаме добре управлявани болници, в добро финансово състояние и с качествена медицинска грижа. Това са причините да внесем сигнал до Министъра на здравеопазването. Очакваме проверката да изолира причините за реализираната загуба и необяснимите разходи, което да доведе болницата до финансова стабилност и да я запазим като най-добрата болница за всички жители в Габровска област.

Ние от “Българско лято” желаем също така и след като влезем във властта ще потърсим персонална отговорност на управлението на болницата, свързано тясно политическа партия ГЕРБ. Мисията ни е не само да изхвърлим тези хора от ръководни позиции. Искаме да накараме компетентните органи да разследват виновните лица и те да получат справедливо възмездие за действие в габровската болница. 

Грижата за здравето на населението е част от основните предложения за решения на Гражданска платформа Българско лято. Програма Здравеопазване ще реши подобни проблеми с подобряване на  ефективността и управлението на държавни и общинските лечебни заведения чрез въвеждане на механизми за прозрачност и контрол и разработване на стабилизационни планове за тези заведения, които са в затруднено състояние.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.