Румен Радев категоричен: „Еврото може да съсипе българите, няма да го позволя“

Румен Радев категоричен: „Еврото може да съсипе българите, няма да го позволя“
Румен Радев е категоричен, че ще настоява да се спазят определени правила, за да дойде толкова скоро еврото у нас!

Президентът на Република България не е очарован от решението на ЕС толкова скоро България да влезе в Еврозоната, още повече без преходен период. Както стана ясно, от 2024 г. нашата страна ще има нова парична единица.

Ген. Румен Радев обаче не е голям оптимист от това бързане, защото вижда в него реален шанс за по-лош стандарт за живот на българите. Според него цените ще се качат, но не и доходите на хората, което ще е най-фаталната последица от влизането ни в Еврозоната.

„Аз съм на страната на българските граждани, не ме вълнуват други интереси. Към този момент можем да се радваме на Еврозоната само ако ни гарантира по-високи доходи за населението. В противен случай не виждам кое е радостното. Последиците могат да са фатални за икономиката ни.“, смята президентът, който наесен ще се пробва за втори мандат.

Той се притеснява да не стане като в Португалия, която след въвеждането на еврото 10 години беше в стагнация. Затова е категоричен, че ще направи всичко възможно да забави процеса по влизане в Еврозоната, защото още не сме готови.

„Да, влизането в Еврозоната е наша стратегическа цел, но времето й още не е дошло. Може ли да се гарантира, че българската икономика е конкурентноспособна, за да бъде в Еврозоната? Ето, там трябва да бъде фокусът“, отсича Радев, пише Стандарт.

Президентът ще направи всичко по силите си да не се стигне толкова скоро до еврото у нас, тъй като в близките години не се очертава голямо повдигане на заплати и пенсии.

„Еврото може да съсипе българите, няма да го позволя“, категоричен е Румен Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.