ВИКАЙ НЕВОЛЯТА: Президентът: За да се защитим от високите цени на тока, трябва да търсим съдействието на ЕС

ВИКАЙ НЕВОЛЯТА: Президентът: За да се защитим от високите цени на тока, трябва да търсим съдействието на ЕС
За да се защитим от високите цени на тока, трябва да търсим съдействието на ЕС, смята президентът Румен Радев.

„Основната тема днес е енергийната криза в Европа и стремителното поскъпване на електрическата енергия и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса”. Това заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който пристигна за участие в провеждащия се там Европейски съвет.

Най-важните са краткосрочните мерки на ЕК, включващи компенсации, данъчни облекчени и държавна помощ са прехвърлени изцяло в правомощията на държавите членки в зависимост от техните финансови възможности. „Очаквам с спешен порядък кабинетът да обяви още по-значими мерки в подкрепа на всички небитови потребители. В тази връзка обаче липсва една мярка, която касае България- намаляване на парниковите емисии”, подчерта държавният глава, предаде Нова тв.

По думите му той ще настоява ЕК да се намесва енергично за контрол на енергийните мерки и да предотвратява спекулациите на енергийните борси. „Ние сме държава, която произвежда енергия, достатъчна за нашия пазар. Освен това и изнасяме енергия – като част от ЕС. ЕК трябва да се намесва за предотвратяване на спекулата”.

Според президента страната ни подкрепя категорично прехода към климатично неутрална икономика. “Този преход побаче трябва да бъде плавен, да бъде устойчив, балансиран и щадящ – както за гражданите, така и за икономиката”, категоричен беше Радев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.