Военният министър към депутатите: Русия няма да ни напада, намалете напрежението

Военният министър към депутатите: Русия няма да ни напада, намалете напрежението
Русия няма да напада България, дипломацията не е изчерпала ходовете си, заяви Стефан Янев по време на заседанието на парламентарната комисия по отбраната.

Министърът на отбраната призова депутатите да намалят напрежението, да спрат да четат чуждата преса и да спрат със спекулациите.

Той бе категоричен, че нито Русия, нито друга държава се кани да напада България и не се очаква да има инвазия на българска територия.

„Струпване и разполагане на войски на НАТО в България и на българска територия няма“, бе категоричен още той, отхвърляйки появилите се твърдения за разполагане на сухопътни сили в страната.

Министърът допълни, че към момента няма такова решение на правителството, но пък такова е в процес на подготовка. По думите му такова се очаква между 16-17 февруари, когато ще се проведе срещата на върха на министрите на отбраната от НАТО.

Той заяви, че разполагането на испански кораби в Черно море е с цел учение и увеличаване на способностите на НАТО в съответните държави.

Янев заяви, че изтребителите от Испания и Нидерландия, които предстои да пристигнат в България, ще се използват за „Air policing“.

„Говорим за тип мерки, които са за демонстрация на единството на НАТО и за търсене и даване преди всичко на шанс на дипломацията“, коментира Янев.

Основна тема на заседанието на комисията е напрежението между Русия и Украйна и разполагането на сили на НАТО в източния фланг на Алианса.

То предшества извънредната среща на Съвета за сигурност към премиера, която ще се проведе този следобед.

По-рано премиерът Кирил Петков съобщи, че Съветът ще направи препоръки към Министерски съвет.

Решението на кабинета предстои да бъде обсъдено и в пленарна зала на свиканото извънредно заседание в сряда следобед.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.