Гледат ни за чакалнята на еврото през юли, Борисов: По-полека!

През юли, не през април, България и Хърватия ще бъдат разглеждани за чакалнята на еврозоната, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма допълнителни пречки, заяви Борисов.

Още по темата

21 фев 2020 07:10

147

Премиерът се среща днес с изпълнителния замeстник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговоря за еврото.

На въпрос дали ще има отлагане на влизането ни в чакалнята, Борисов отбеляза, че сме вторите в Съюза по малък външен дълг, с траен растеж на Брутния вътрешен продукт, което показва финансовата стабилност на страната. По думите му това се оценява високо от Еврокомисията.

Казах, че по-полека трябва да вървим към чакалнята заради негативни примери, които били дадени, каза премиерът, според когото българският парламент е гарант за курса лев-евро.

Той сподели, че не е спал от 30-40 часа. “Когато вицепрезидентът на Еврокомисията казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната, аз няма с какво още да убедя хората. Няма държава, приела еврото, да е станала по-бедна или по-слаба. Еврото е втора валута в света. Затова работя без сън”, обясни премиерът.

Лидерите на страните от ЕС не успяха снощи да постигнат споразумение за дългогодишната финансова рамка – бюджета на съюза за следващите седем години. След дълги преговори през цялата нощ, срещата продължава и днес. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.