Д-р Симидчиев: Не е доказано, че COVID-19 минава по-лесно през лятото

“Не може да се каже, че вирусът минава по-лесно през лятото”. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на bTV. 

“Съотношението на брой хоспитализирани и брой в интензивно отделение е горе-долу като по цял свят, не може да се каже, че се кара по-лесно вируса. Това, че е казано че той е променен не почива на публикувани данни, а на общи впечатления, може и да е погрешно доста това схващане, зависи от тестовете и от съобщението за симптоми. Голяма част от хората може да не ги съобщят, особено сега като тръгнат на море”, заяви Симидчиев. 

“Това, което е важно, където има събиране на много хора, трябва да има мерки срещу риска от заразяване – особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска”, обясни специалистът. 

Пулмологът обясни, че в градския транспорт съществува повишен риск и затова трябва да се носят предпазни средства. 

“Мачовете са едни от най-рисковите места за вируса, събират се много хора, които се възпремат за здрави, а те викат и ако става дума за 12 хиляди човека, от тях може 30 да са заразени и като викат може да инфектират още хора”, допълни Симидчиев. 

“Ако нямаме тестове, работим с това, което има, важно е да имаме информационна система, за да се знае какви тестове, какви са резултатите преди и след. Имаме нужда от малко по-структурирана информация в тази област”, каза още специалистът. 

Той обясни, че за момента все още не може да се изследва как влияе вирусът на белия дроб след излекуване. Причината е, че по НЗОК не се отпускат пари за подобни изследвания. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.