Евакуират част от квартал в Перник заради скъсана дига на хвостохранилище

Евакуират част от квартал в Перник заради скъсана дига на хвостохранилище

Снимка: БГНЕС

Няколко блока в пернишкия квартал “Калкас” са евакуирани заради сериозна авария тази сутрин. Скъсала се е дигата на хвостохранилище, съобщава bTV.

Кварталът е отцепен от полицията. На място работи тежка техника.

Ключови булеварди в миньорския град са затворени заради опасност от заливане.

Хвостохранилището е собственост на ТЕЦ “Република”.

Депото съхранява повече от 50 години милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата. Преляла е част от водата, която е на повърхността на складирания отпадък, отмила е част от дигата и тече към река Струма, уточни за БТА изпълнителният директор на “Топлофикация” Любомир Спасов.

Инцидентът е станал тази сутрин. Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, отбеляза кметът на Перник Станислав Владимиров.

От “Топлофикация” са на мястото на инцидента и се опитват да запушат пробива. На помощ са се притекли още три пернишки фирми. Има готовност за евакуация на ромските блокове в кв. Хумни дол.

Временно движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София – Перник в участъка от п.в. “Марина Бара” до п.в. “Църква” се ограничава поради опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през гр. Перник. Движението се регулира от “Пътна полиция”, съобщава АПИ.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.