Пази ли здравнта ни система възрастните хора от COVID-19?


 

Вече пети месец COVID-19 е сред нас. Вирусолозите го определят като непредсказуем. Тенденцията, която се затвърди е, че покосява най-вече хората с придружаващи заболявания, както и възрастните. Именно затова Националният оперативен щаб призовава да пазим най-вече тях. Пази ли здравната ни система възрастните хора? 

Фотографът Николай Генов попада едновременно в рисковата група на възрастните хора, както и в тази на хора с придружаващи заболявания. Той разказа, че е бил диагностициран с коронавирус и е бил поставен под карантина. По време на карантината, която все още изкарва, не го е посетил лекар и не е получил указания как да се лекува. 

„Преди месец получих проблеми със сърцето. След преглед в болницата лекарите установиха, че съм в прединфарктно състояние. Имам изкаран инфаркт в миналото. Поставени са ми 3 стента, сега ми сложиха още един. Казаха, че трябва да ми сложат и пейсмейкър, но преди това да си направя тест за COVID-19“, разказа той в ефира на Bulgaria ON AIR.

.

Тестът му излиза положителен.

„Казаха, че трябва да си стоя вкъщи. Така и стана. По време на карантината никой лекар не ме потърси да види как съм, наложи се аз да ги търся по телефона. Вирусологът в общината ми каза, че всеки момент ще дойдат. Обадих се в болницата, по телефона една жена ми каза, че никой не им е дал обещаните 1000 лв. към заплатата“, каза още той.

Единственото здравно предписание, което Николай получава, е от личния му лекар, който му преписва антибиотик. По време на карантината на фотографа все пак идва някой от РЗИ. Но само, за да му връчи предписание за карантиниране.

„От РЗИ се обадиха на десетия ден. Казаха, че трябва да ми връчат предписание за изолация и да сляза до улицата, за да ми го дадат. Аз отказах, защото все пак съм под карантина. Това е пълно безхаберие. Тя се качи, не прояви никакъв интерес какво е здравословното ми състояние. Оказа се, че тя не е медицинско лице, а разносвач на предписания“, каза още Генов.

„Слагам диагноза на здравната система – там става въпрос само за пари. Службите са не само, за да се показват по телевизията, а да вършат реална работа. Какво щеше да стане, ако състоянието ми се беше влошило?“, пита се фотографът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.