Жена стана за първи път президент на Гърция

Жена стана за първи път президент на Гърция

Екатерини Сакеларопулу. Снимка: архив, БГНЕС

Гръцкият парламент избра Екатерини (Катерина) Сакеларопулу за президент на републиката. Това стана с гласовете на 261 от общо 300 депутати, съобщи АНА-МПА.

Сакеларопулу, която беше предложена от министър-председателя Кириакос Мицотакис, е първата жена, която ще заеме президентския пост в Гърция, както и първата кандидатура, която е подкрепена от три партии в парламента (Нова демокрация, СИРИЗА и Движението за промяна).

Тя беше избрана още при първото гласуване, като събра подкрепа, много по-широка от изискваното от гръцката конституция квалифицирано мнозинство от две трети, т.е. 200 депутати.

При поименното гласуване от 294 присъстващи депутати за Сакеларопулу гласуваха 157 от управляващата партия Нова демокрация, 82 от лявата СИРИЗА, 22 от лявоцентристкото Движение за промяна. Въздържаха се депутатите от Гръцката комунистическа партия, от националистическото Гръцко решение и от МеРА25 – партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис.

Сакеларопулу ще стане 13-ият президент на Гърция и ще замени на поста досегашния президент Прокопис Павлопулос. Тя ще положи клетва на тържествено заседание на парламента веднага след изтичането на мандата на Павлопулос на 13 март.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.