За оптимизация: Бензиностанциите да не работят през нощта

Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции – нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише.

Принципът е като при денонощните аптеки, които най-често след 22 часа не са отворени, а има само един фармацевт, който обслужва клиенти на гише. Най-често се оставяло да работи гише в обекти, където няма интензивен трафик през нощта, както и на такива на отдалечени места. Тази практика обаче не може да бъде въведена на бензиностанция, където има колонки за зареждане с газ. По нормативни изисквания там трябва да има служител, който да зареди автомобила, тъй като не е позволено шофьорът да го прави сам.

Основната причина за новия начин на работа е оптимизацията на разходи – така на смяна оставал само един човек и се намалявали парите за нощенн труд. В момента, за да се поддържа денонощен режим на работа, се назначават хора на три смени, а през нощта има поне двама  души – един касиер и още един служител, който да обслужва колонките, съобщава “24 часа”.

В някои места общините все повече притискали петролните компании да ограничат извънредното работно време. Основно това ставало в по-малките градове, където денонощните бензиностанции с кафене и магазин се превръщали в места за събиране на повече хора. А повишено ниво на шум след 22 ча са нарушава разпоредбите за спазване на обществения ред.
 

Това е нормална практика, за да могат компаниите да намалят разходите, с което да задържат цените на горивата, коментира Живодар Терзиев – председател на Българската петролна и газова асоциация. Той потвърди, че някои от големите компании вече прилагат метода с нощното гише, а други планират да го въведат. При по-малки компании пък част от обектите не работиле изобщо през нощта.Според Терзиев бензиностанции с малък трафик, които работят през нощта не са рентабилни и носят загуби на компаниите.

Той допълва, че тенденцията е да се преминава към модел изцяло на самообслужване през нощните часове.
На колонките ще се монтират терминали, които да позволят плащане с банкова карта или кеш. Клиентът зарежда сума, за която иска да сипе гориво, след това колонката на бензиностанцията заработва.

Тази практика вече е въведена в редица западноевропейски държави, където бензиностанциите са затворени след определен час и работят само колонките на самообслужване.

Такива бензиностанции вече има изградени и у нас – няколко от големите вериги имат обекти, които са изцяло без персонал. Според експерти от петролния бизнес издръжката на сравнително малка бензиностанция със служители, които работят денонощно, е приблизително 90 000 лв. на година – за заплати, осигуровки, облекло, ток и други консумативи. За покриването им трябвало да се продават 1000-1200 литра горино на ден. При голям обект сумата надхвърляла 250 000 лева, за покриването на която е нуждна продажбата на четири пъти повече горива дневно. При обект изцяло на самообслужване тези пари се спестяват и може да бъдат използвани за реинвестиране в бизнеса.

Въвеждането на новата схема в част от бензиностанциите е свързано и с неудобства – освен, че клиентите сами трябва да зареждат автомобилите си, не могат да ползват магазините в бензиностанциите или тоалетната.
Експерти посочват и друга причина за избора на работа с едно гише нощем или на самообслужване – минимамлизирането на риска от инциденти и кражби. В повечето големи вериги касиерите в бензиностанциите са жени. При 24-часов режим на работа те дават и нощни смени, без да има допълнителна охрана, което изкушавала крадци да  се опитват да правят обири.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.