За 2 години: Борците срещу корупцията в София взеха 336 000 лв., за да пият кафе и решават судоку

За 2 години: Борците срещу корупцията в София взеха 336 000 лв., за да пият кафе и решават судоку
Отделът за борба с корупцията към управата на София, назован гръмко „Вътрешен контрол“, от две години не се предприел нито една проверка за далавери по общините.

Вместо това шестимата му служители, сред които и бившият криминалист Ботьо Ботев, пият кафе, решават судоку и кръстословици, ако въобще стоят в общината.

Въпреки това взимат заплати по 2000 лева плюс ДМС, което е до 50% от основната заплата, и пътуват в командировки за сметка на данъкоплатеца, алармира пред Lupa.bg старейшина от Столичния общински съвет.

Шеф на „Вътрешен контрол“ бе именно Ботьо Ботев, но в началото на 2019-а беше понижен и стана редови служител. Оттогава досега не е проведен конкурс за нов началник на отдела, въпреки че по закон такъв трябва да се свика до три месеца от обезглавяването на дирекцията.

Случайно или не, през тези 2 години на „Вътрешен контрол“ не е възложена нито една проверка, въпреки многобройните медийни публикации за съмнителни обществени поръчки и всякакви безобразия по районните кметства.

Най-често някой от шестимата се появява на „Московска“, пие едно кафе, завърти се да го видят и после си тръгва да си върши лична работа, чуди се общинският съветник.

При заплати по 2000 лева + допълнително материално стимулиране на всеки три месеца в размер на половин заплата излиза, че всеки от тях ни струва 28 бона, а общо шестимата – 168 хиляди лева на година.

Предвид факта, че вече две лета не правят нищо и не са внесли и стотинка в бюджета, равносметката е, че сме закопали 336 000 лева от парите на данъкоплатците за тоя, що клати дърветата, нервен е информаторът на Lupa.bg.

За капак Столична община заплаща всички пътувания на Ботьо Ботев до Бургас и Варна. Екс криминалистът редовно посещава морските градове, без да има някакъв служебен ангажимент, но предоставя пътни листове за командировки, които му се осребряват.

Вероятно държавната службица става още по-примамлива с уточнението, че преди три години дъщерята на Ботьо Ботев получила общински апартамент от район „Триадица“ без да има необходимите точки, твърди информаторът ни.

„Имотният бонус“ е даден, докато таткото все още бе официален ръководител на „Вътрешен контрол“.

Пикантните новини за безобразията в СОС обаче не свършват дотук – една от служителките в уж борещата се срещу корупцията дирекция, която ще назовем само като Ивелина, която преди време била любовница на бившия кмет на „Дружба“, който я уредил във „Вътрешен контрол“, крие мрачна тайна.

Съпругът й, който работи в дирекция „Обществени поръчки и концесии“ към Столична община, на няколко пъти е уличаван в корупция, има и доклади по темата, но проверяващите мълчат и бездействат.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.