Изходът от икономическата криза – по-важен за българина от коронавируса

Справянето с икономическите последствия от кризата с коронавируса е най-важната тема за българите след края на извънредното положение у нас. Това показват данни от проучване на “Барометър България”, проведено сред 828 души в периода 20-25 юни 2020 година.

За цели 82,4% от българите най-важно е как страната ни ще се справи с икономическите последствия, породени от кризата с коронавирус. На фона на това отминаването на заразата е важна тема за 38,9% от българите, а за 36,5% това е разхлабването на мерките. 24,3% пък открояват като важна тема състоянието на здравната ни система след кризата. Процентите от отговорите надхвърлят 100, защото анкетираните са давали повече от един отговор.

Още по темата

24 юни 2020 15:04

36

22 юни 2020 17:02

185

19 юни 2020 20:00

76

16 юни 2020 15:05

36

В края на февруари в редовното си проучване “Барометър България” зададе въпроса “Страхувате ли се от коронавируса?”. Днес, няколко месеца по-късно, мнението на хората е претърпяло промяна. На същия въпрос респондентите дават доста различни отговори, отбелязват от агенцията.

Така например, докато преди повечето от нашите сънародници неглижираха въпроса със заразата, то днес 43,7% заявяват, че се страхуват (в края февруари 25,6% са посочили, че ги е страх). На същия фон намалява значително делът на тези, които смятат, че паниката е изкуствено създадена и няма причини за страх – февруари са били 26,5%, а днес – 15,2%.

Устойчив е делът на тези пък, които заявяват, че следят новините, но не изпадат в паника – 30,2% в края на февруари и 33,2% през месец юни. Почти двойно са се увеличили анкетираните, които смятат, че коронавирусът е поредният грип, който ще отмине – сега са 10,1%, а преди – 5,2%.

Според експертите промяната в отношението на българите къмпандемията от COVID-19 явно се дължи на нейния обхват и продължителност. Въпреки че България е от страните, в които няма голям брой заразени и смъртни случаи, страхът на сънародниците ни все пак е нараснал значително.

В проучването е зададен и въпросът коя е институцията, която е изиграла най-важна роля по време на извънредното положение. Респондентите подреждат почти с равен дял Министерският съвет – 31,6%, и Национален оперативен щаб – 30,2%. Народно събрание е институцията с на-важна роля според 24,2%, а за 4,3% това е здравният министър. 9,7% от анкетираните не могат да посочат.

Що се отнася до готовността на българите да гласуват, ако изборите са днес, от агенцията не отчитат сериозна промяна в нагласите, породени от пандемията.

При вот сега, според преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, ГЕРБ остават водеща политическа сила и за тях биха дали вота си 33,5% от анкетираните, които ще отидат пред урните.

БСП са на второ място с 18,2%,
но продължава тенденцията им на отлив на подкрепа, като вътрешните противоречия и неяснотата дали и какви промени ще настъпят в партията отблъскват избирателите им, включително и от най-твърдото им ядро, отбелязват от “Барометър България”. Няма промяна в подкрепата на традиционния електорат на ДПС и те биха били трета политическа сила с 10 % от гласовете, ако изборите се провеждаха сега.

При избори днес Обединени патриоти с 9% биха били четвъртата политическа сила в бъдещия парламент, като през последните месеци запазват и консолидират подкрепата на патриотично настроената част от българските избиратели.

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, която наскоро получи регистрация, тепърва ще трябва да изгради структури и предстои да се види какви лица ще представи пред евентуалните си избиратели на местно ниво. Към момента разчита предимно на популярността на лидера си, като телевизионна звезда, и привлича подкрепата на 3,4% от анкетираните – предимно млади хора във възрастовата група 18-26 години и от малки населени места.

Според проучването на този етап “Демократична България” остава под изборната бариера. Към днешна дата привлича вота на 3% от анкетираните – десни избиратели от столицата и най-големите градове.

Наблюдава се и значим процент колебаещи се (10,7%), част от които са привърженици на левия политически сектор, които засега са снели традиционното си доверие към столетницата, но все още не са решили към кого да го насочат.

И през юни значителен си остава делът на негласуващите – 43,5%.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.