Какви са шансовете на България в задаващата се глобална катастрофа?

Какви са шансовете на България в задаващата се глобална катастрофа?
България е една от страните с най- бързо намаляващо население в Европа.

Също така, макар и членове на ЕС, ние сме на последно място почти по всички показатели, сред страните членки на ЕС. Най-ниската средна работна заплата е при нас, най-ниска продължителност на живота и висока смъртност, високо ниво на корупция, нисък процент на усвояване на евросредства и т.н.

Същевременно няколко големи предизвикателства, ще си дадат среща в най-близко бъдеще. Това е продължаващият военен конфликт в Украйна, започващата икономическа рецесия в Европа, придружена със затваряне на големи компании и предприятия, фалит на банки и висока инфлация. Юридическото настъпление на противоречиви формулировки, свързани с пола, с отношението и съжителството между индивидите и т.н., което довежда до голямо объркване в правото и в самото общество, е друг фактор в момента.

Какви са нашите шансове и тези на нашата обрулена Родина, в този предстоящ критичен момент?

В учебниците по история пише, че България е на кръстопът и това донякъде е така. Но същевременно България е на доста скрито и безопасно място и около нея има поне няколко буферни зони, които посрещат различните вълни. Така например днес в Турция има по неофициални данни между 13 и 15 милиона предимно сирийски бежанци. Преселени с бежанци са вече и някои гръцки острови, в Егейско море и други части на Гърция. Така че нашите южни съседки поемат основния удар, в това отношение.

Войната между Украйна и Русия стигна чак до дунавските градове Измаил и Рени. Но от другата страна на Дунав е Румъния, а не България, въпреки че Северна Добруджа е една от най-старите български територии. Така че и тук имаме някакъв буфер с военният конфликт, бил той и съвсем наблизо.

Като балканска държава имаме буфер и в посока Западна Европа и явленията, които протичат там. Отнемането на деца от семейството и отнемането на родителски права, особено на чужденците, които живеят в тези държави, вече е реален проблем. Особено в скандинавските и северно европейски държави. Смяната на пола на деца също, например в държави като Англия. Модерността и разпространението на хомосексуалността, също е реален проблем и то от десетилетия, в западноевропейските държави.

В този смисъл нашата бедна и изостанала (може да го сложим в кавички) Родина има голям шанс, в наближаващата криза, съчетана и с фактори като възможна нова епидемия, напредването на изкуствения интелект и оставането на все повече хора без работата и т.н.

Най-важното условие, колкото и странно да звучи, в наближаващата световна катастрофа, е запазване на нормалността и на нормалните човешките взаимоотношения. Фанатизмът, сляпата вяра и подчинение никога не е бил присъщ на българина. Даже точно обратното. Затова винаги трябва да намираме път между себе си и да не се увличаме в крайности, когато спорим по отношение войната в Украйна например. Не трябва да забравяме, че сме хора, приятели, съграждани и когато спорим по други въпроси и че и утре ще трябва да продължим да живеем заедно.

Твърдо, но отново без крайности, трябва да се противопоставим на извращенията идващи от т.нар. джендър идеология.

Сравнителната икономическа, технологична и всякаква друга изостаналост, може да се окаже, както и друг път се е случвало, по-полезна и надеждна, отколкото вредна.

И така, нашата седем милионна България може да се окаже в едно много благоприятно положение, при едновременното настъпване на няколко неблагоприятни и дори катастрофални явления. Може дори да се случи тук да настъпи развитие, както и увеличаване на българското етническо население, за разлика от много точки на света, където ще има неминуем упадък и разруха.

Андрей Киряков

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.