Кои държави са предпочитани от бегълците от закона и откъде ги връщат?

Да се скриеш от закона е трудна задача, но не и невъзможна. До момента България има договори с 47 страни по света, които задължително трябва да екстрадират търсените от родните власти престъпници обратно. Сред тях са 27-те държави членки на Европейския съюз, съобщават от bTV, позовавайки се по информация от Министерството на правосъдието.

Още по темата

4 фев 2020 19:44

112

2 фев 2020 13:44

142

1 фев 2020 14:30

258

Държавите от ЕС трябва да върнат издирваните от нас престъпници веднага щом ги открият. А с някои държави страната ни има комплексни международни договори за сътрудничество по граждански и/или наказателни дела, съдържащи и разпоредби за “предаване” на лица.

Такива договори действат между Република България и Алжир, Виетнам, Йемен, Северна Корея, Кувейт, Куба, Либия, Монголия, Сирия, Тунис.

Самостоятелни договори за екстрадиция са в сила между Република България и Беларус, Индия Казахстан, Китай, Ливан, Мароко, Република Корея, САЩ, Узбекистан.

За това предпочитани от бегълците са места, които не са длъжни да екстрадират когото и да било, като Южна Африка, Доменикана и Обединените арабски емирства. 

В ОАЕ, например, не питат откъде са парите ти, имущество се купува без проблем и ако е заплатено около 280 хиляди долара, получаваш статут на гражданин на страната, което носи и някаква защита.

Кои са знаковите бегълци от закона?

Веска Меджидиева е първият български банкер – беглец. Тя е обвинена за източването на Българска земеделска и промишлена банка в периода 94-та-95-та година. През март 1996-та успява да премине в Гърция със собствения си автомобил, а след това лети до Кейп Таун, часове преди срещу нея да бъде повдигнато обвинение за източване на банката.

Делото срещу Меджидиева е заведено лично от главния прокурор Татарчев, който поиска тя да бъде докарана у нас в чувал

Съдът на Белвил – малко предградие на Кейптаун, отказа да одобри екстрадицията на дамата. ЮАР не дава Меджидиева на България дори след като софийския градски съд я осъжда задочно на 7 години затвор през 2007-ма. А 14 години след началото на делото за източената банка Върховният касационен съд окончателно я оневинява на последна инстанция. Така Веска Меджидиева е доказано невинна.

Без да пътува твърде далече, засега се спасява от арест и банкерът на последната фалирала банка у нас Цветан Василев. След фалита на Корпоративана търговска банка Василев е привлечен като обвиняем, но от 2014 година живее в Белград и сръбската държава отказва да го екстрадира у нас.

Подобно на Веска Меджидиева, ден преди да му бъде повдигнато обвинение, държавата напуска и Васил Божков, в посока Обединените арабски емирства.

Дали арабската страна ще екстрадира Божков, ще покаже времето. В същата страна се оказва и Христофорос Аманатидис, с прякор Таки, през 2009-та година. Прокуратурата иска неговата екстрадиция, след като го обвинява, че е ръководител на организирана престъпна група. До момента Таки не е върнат у нас.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.