Коронавирусът атакува сърдечния мускул

Коронавирусът атакува сърдечния мускул

Снимка: БГНЕС

Коронавирусът може да повлияе неблагоприятно на сърдечната функция, установиха американски учени в проучване, публикувано в MedicalXpress.

Специалистите на Фондацията за медицинско образование и научни изследвания Майо заявиха, че при тежък ход на заболяването се наблюдава намаляване на сърдечната функция. При някои пациенти тези промени са резултат от възпалителна реакция, докато при други се появяват поради появата на огнище на COVID-19 в сърдечния мускул, съобщава БГНЕС.

Още по темата

9 апр 2020 08:41

38

8 апр 2020 21:35

11

8 апр 2020 21:24

17

Според изследователите, заразените имат два проблема, свързани с работата на сърдечно-съдовата система: сърдечна недостатъчност и аритмия, които могат да бъдат причинени от странични ефекти на лекарства, приети за лечение на коронавирусната инфекция.

Независимо от това, учените все още не са успели да установят точни данни дали такива лекарства могат да имат отрицателен ефект върху работата на сърцето и препоръчват на пациентите да продължат да използват лекарството, освен ако лекарят не е дал други инструкции.

Пандемията на коронавирус COVID-19 се е разпространила в почти целия свят. Според Световната здравна организация над 1,2 милиона души са се заразили, повече от 72 000 са починали. Лидерите по брой случаи на заразяване са САЩ, Испания и Италия.
 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.