Лекува ли кортикостероидът “Дексамезон” заразените с коронавирус?

Първите протоптипи на ваксина срещу коронавирус се очакват през есента. Медицинският свят не спира да търси препарат за лечение на заразените. Кортикостероидът “Дексамезон” намалил с една трета смъртните случаи във Великобритания, бе определен от СЗО като научен пробив.

“Винаги има опасност, когато става дума за медикамент, който се ползва за алтернативна цел, която не е преминала през всички клинични изпитания. Медикаментът се използва от много години, има своя положителен ефект за лечение на възпалителни състояния, като основната му функция е драстично да подтисне реакцията на имунната система”, обясни завеждащият катедра ”Експериментална имунология” към БАН доц. Андрей Чорбанов.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че световната общественост няма много опции и е готова да започне лечение с всичко. По думите му дексамезонът не би трябвало да се тества, защото различните групи кандидат-пациенти реагират по различен начин.

При огромния брой имунната система работи добре и не трябва да бъде манипулирана от нас, отбеляза доц. Чорбанов и подчерта, че в по-ранен етап на заболяването такава терапия би имала по-скоро негативен ефект.

Коронавирусът се разпространява отново в Китай. Доц. Чорбанов сподели, че е бил на пазара в Пекин, откъдето е тръгнала новата зараза.

“Ако мине българското ХЕИ, тя ще затвори този пазар за 10 минути. Няма информация какво представлява този щам, как се развива заболяването. Вирусите постоянно мутират. В голямата част мутациите отслабват вирусното действие”, обясни доц. Чорбанов.

Ученият посочи още, че генофондът на различните народи е много определящ за това в каква среда се придвижва вирусната инфекция. Все още това не може да се каже със сигурност за коронавируса. Доц. Чорбанов смята, че сравнително ниският брой заразени у нас може да се дължи на много фактори – генетична предпоставка, начин на живот, гъстота на населението, наличието на домове за възрастни.

Няма сериозни публикации, които потвърждават, че кръвните групи имат отношение към протичането на коронавируса, каза за финал доц. Андрей Чорбанов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.