Мангъров: Здравната ни система е сбъркана изначално, не трябва да е на пазарен принцип

Мангъров: Здравната ни система е сбъркана изначално, не трябва да е на пазарен принцип
Здравната система в България е генетически увредена.

Нейният замисъл е сбъркан в основата си. Първото нещо, което трябва да се промени, е начинът на финансиране. Част от данъците трябва да отиват за медицинско обслужване, а не да се удържат отделно здравни вноски.

Това заяви основният критик на правителството сред лекарското съсловие доцент Атанас Мангъров в подкаста „Поправете ме, ако греша“, предаде actualno.com.

Той разясни кои са сбърканите модели в здравната ни система и как това би могло да се промени. Доцентът смята, че българското здравеопазване не трябва да се основава на пазарен принцип, защото „не е автосервиз“.

Той заяви още, че трудът на медиците в България трябва да се заплаща достойно, за да не ходят те в чужбина да гледат възрастни хора, за да могат да се препитават.

При сегашната система лекарите са заинтересовани от източване на Здравната каса, защото парите са обвързани със стойността на лечението и това трябва да бъде променено, посочи още Мангъров.

Той възропта и срещу практиката частни болници да вземат пари от НЗОК, защото така се губи частният принцип.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.