Медицинско право: Ето кой ще носи отговорност при нежелана реакция от ваксина

Медицинско право: Ето кой ще носи отговорност при нежелана реакция от ваксина
Може би нашите управляващи гледат дали другите държави са приравнили антигенните тестове с PCR, за да направят това.

Това коментира в ефира на bTV адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Няма европейско изискване, а само препоръка за това, уточни тя.

Приравняването на двата теста означава, че тези с положителен бърз тест също трябва да се изолират и карантинират, както и контактните с тях. Лекарите, които са установили такива случаи са задължени да информират РЗИ, подчерта Шаркова.

Все още няма точна и конкретна информация дали поставянето на ваксина срещу коронавируса ще е с информирано съгласие.

Понеже обаче тя не е задължителна, се предполага, че който пожелае да се ваксинира, се е запознал с описанието ѝ и евентуалните странични ефекти.

При нежелана реакция отговорност могат да носят лекарят, държавата или компанията производител.

Това зависи от това по каква причина се е появила реакцията – от грешка при поставянето, при съхранението и транспортирането, или ако тя не е описана в характеристиката. Мит е, че обикновен гражданин не може да съди фармацевтична компания. / onovini.eu

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.