Чорбанов: Възрастните заразяват децата с коронавирус, а не обратното

Нарастващият брой на заразени с коронавирус у нас, коментира ръководителят на департамента по имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов.

Още по темата

14 юли 2020 06:15

153

14 юли 2020 00:30

3

13 юли 2020 23:40

53

“Болниците не са залети с тежко болни с COVID-19. Независимо от доста високия брой позитивни пациенти няма тежко болни в болници”. Това заяви специалистът пред Нова тв.

Той коментира и факта, че за последното денонощие са починали осем души с коронавирус: “300 души умират всеки ден в страната от различни болести и един голям процент заболели от този вирус също ще бъде висок”.

По думите му, картината не е по-различна от тази през април. “Колкото повече тестове правим, толкова повече положителни проби ще има”, каза още той. Според него има реципрочност между двете неща.

“По-големият брой тестове дава една по-добра картина за ситуацията, но тя не е по-различна от тази през месец април”, каза още доц. Чорбанов.

Според него няма данни за пренасяне на вируса от деца към възрастни, а напротив – той се предава обратно.

“Възрастните заразяват  децата, а те пък са изключително слаби вирусоносители”, посочи той.

По думите му вирусът се предава основно в затворени пространства и то на хора, които имат чест контакт, а не на случаен принцип.

Според него вероятността да се получи ново огнище заради протестите в страната е малка, тъй като хората спазват разстояние.

По думите му, може да се говори за позитивни по отношение на вируса, но не за заразени и тази дума всява страх. “Хубаво е да се прави обективна статистика. Грипът е много по-заразен”, коментира Чорбанов и допълни, че все още не може да се направи коректна сметка, тъй като не при всички положителни с коронавируса има проявени симптоми, докато при грипа има поне малка симптоматика. “Вирусът поразява много отбрана група хора”, заключи той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.