Мобилно приложение слага край на опашките в болниците

Българско мобилно приложение слага край на опашките в болниците и спешните центрове. Апликацията е разработена от българска компания и вече се прилага в едно от големите лечебни заведения у нас. Приложението е дело на стартираща фирма и на практика може да елиминира опашките от пациенти в болниците и те да не се струпват на едно място, предава “Монитор”.

Компанията вече е и сред кандидатите за финансиране от инвестиционен фонд, които могат да получат до 50 000 евро в своя проект.

“Мярка, която е изключително важна в ситуацията, в която живеем в последно време, но също и полезна услуга за пестене на време на пациентите, които получават нотификация, че редът им наближава и не е нужно през цялото време да седят в болничния коридор, а могат да свършат някоя задача наблизо”, разказва Ангел Ангелов, управляващ партньор във фонда Innovation Capital.

Друг пример за полезна услуга, която е кандидатствала за финансиране, е разработка за сензори за паркиране, което сигнализира дали на дадено място има паркирал автомобил. Така на практика всеки може да види през телефона си къде е най-близкото свободно място, на което може да спре колата си. Потребителят гледа в реално време на мобилно приложение къде е най-удобно да паркира, както и може да се разплати чрез него.

“Сред кандидатите имаше такива, които ни представиха идеи за разнообразни решения в образованието, например ученето на чужди езици и подготовката за матура след 12-и клас. Фунията, през която пресяваме компаниите – на роуд шоуто се срещаме с компании в различни градове, интересните каним на два регионални стартъп лагера (един в Бургас и един в София), накрая на които отличилите се екипи презентират пред нашия екип, ментори, инвеститори и успели предприемачи. Накрая отличаваме победител с 50 000 евро и избираме подходящи компании за акселератора XLRadar, които също получават 25 000 евро инвестиция. След това започваме работа с компаниите, подпомагаме ги с ресурси, услуги, мрежа от контакти, офис пространство, както и ги следим дали си изпълняват заложените бизнес показатели”, разказа още Ангелов.

През последните 5 години високотехнологични стартиращи предприятия, наречени стартъпи, стават все по-популярни в България, за което допринася и подходящата стартъп екосистема, която бе създадена в страната ни. Развитието им е в основата да има изпреварваща икономика, в която да бъдат създавани нови технологии и иновации, да се подготвят висококвалифицирани специалисти и да се създават нови бизнесмодели.

Въпреки че няма официална статистика, изчисления от различни източници сочат, че през последните пет години в България са създадени над 2000 стартъпа. От компаниите, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а около 40% са получили последващо финансиране. В момента в страната има около 10 активни инвестиционни фонда, които инвестират в компании в различен стадий на развитие.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.