Над 1 млн. е-винетки продадени от началото на 2020 година

Над 1 млн. е-винетки продадени от началото на 2020 година

Снимка: БГНЕС

Над един милион електронни винетки на стойност повече от 74 млн. лв. са продадени от началото на 2020 г., съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Пикът на продажбите е бил на 31 януари, когато са купени близо 96 хил. електронни винетки, от които 77 хил. са годишни.

Близо две трети от продадените през 2020 г. винетки са за период от година. За сравнение през 2019 г. най-много винетки са продадени на 1 февруари – 119 хил., от които 102 хил. са били годишни.

В края на януари и в началото на февруари е пикът за подмяна на годишната винетка, тъй като до началото на 2018 г. годишните стикери бяха с валидност до 31 януари на следващата година. В сравнение с януари 2019 г., когато беше въведена електронната винетка и продажбите стартираха на 17 декември 2018 г., сега има ръст от 4 млн. лв. в постъпленията, без да е променяна цената на винетките.

Един от факторите за това е дисциплиниращият ефект на електронната система за събиране на пътни такси и тол контрола, смятат от АПИ.

За удобство на потребителите валидността на е-винетката може да бъде проверена на сайта www.bgtoll.bg от бутона “Проверка на винетка”.

Приканваме шофьорите да са особено внимателни при въвеждането на данните на автомобила и периода на валидност на винетката, като проверят още веднъж информацията преди да финализират покупката. Изписването на регистрационния номер на пътното превозно средство може да е на кирилица или латиница, но буквите и цифрите трябва графично да съответстват на тези от талона. Тирета, точки и интервали не се вписват. Символите за нула (0) и за буквата О не са взаимозаменяеми.

Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции заради грешно въведени данни в системата не се допускат, припомнят от АПИ.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.