Най-мощните пожари от 13 години насам бушуват в Амазония

Най-мощните пожари от 13 години насам бушуват в Амазония

Снимка: БГНЕС

През юни пожарите в бразилската част на Амазонската екваториална гора са нарастнали с около 20%. Това е 13-годишен максимум за този месец, предаде Би Би Си.

Заради това увеличение в самото начало на сухия сезон има опасения, че пожарите тази година ще надминат по мащаб бедствието от 2019 г. 

През този юни Бразилският национален институт за изследване на космоса е регистрирал чрез сателитни снимки 2248 пожара. Миналата година през същия период броят им е бил 1880. Пожарите обикновено започват да се увеличават през юли, август и септември. 

Бразилският президент Болсонаро е остро критикуван, че насърчава обезселяването. Основните обвинения срещу него са, че не спира унищожението на горити, за да могат да се отворят нови площи за селско стопанство, мини и животновъдство.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.