Нумизматиката е приказка без край

Нумизматиката е приказка без край


Нумизматика е наука, изучаваща историята на монетите и платежните средства като цяло. Думата също означава и наука за монетите като исторически извори и по това е помощна наука на историята и археологията, защото монетите от своя страна спомага за по-точното датиране на дадени исторически събития или при археологически разкопки. Обект на нумизматиката са също и банкноти, ордени, медали и значки.

Нумизматика се нарича също и колекционирането на монети като хоби, което е направило редките монети много скъпи и е превърнало нумизматиката в сериозен бизнес. Колекционирането като хоби и търговията с монети са най-развити в САЩ и въпреки кратката история на Съединените щати, американските монети са особено ценни и търсени. Цените им в идеално качество варират от десетки хиляди долари до милиони в случай на голяма рядкост. Ценни и търсени са монетите сечени в Римската република и особено тези сечени по време на Римската империя, поради тяхната рядкост и многообразие както и сюжетите, които отразяват са много интересни.

При римските монети има такива с по-голям колекционен интерес като така наречените Медальони, които са сечени при дадено събитие и отразяващи точни исторически събития. Древногръцките монети са изпълнени с образи и персонажи от легенди и митове, те разпалват в колекционерите по-мистични страсти, което ги прави и по-търсени, а археологичните открития не спират да изненадват колекционерите с откриването на все по-интересни факти и монети. Монетите сечени през времето на Византия също са интересни от гледна точка на историческите случки и събития като те са по-грубовати и не притежават красотата на своите предшественици, но пък са доста търсени заради по-малката им стойност и голямото им разнообразие. Разбира се много може да се говори за монетите, защото те са ярък образ на политико-икономическите събития от даден период от световната история. Всеки владетел и всяка империя е оставила ясен отпечатък върху свой тип монети. Именно това дава огромно поле за действие на нумизматите и всеки сам избира какви монети да събира и колкото е по-пълна една колекция толкова тя дава ясна представа за темата върху и периодът върху която е базирана. Истината е, че през вековете монетите са нямали нумизматична стойност, а стойността им е била базирана основно на металът от който са направени.

Честа практика е била монети от предходни империи да бъдат претопявани и отсичани на ново с образът на даден владетел така на практика малките тиражи способстват за по-големите цени в нумизматиката днес. До преди няколко десетилетия обаче и нашите златари и бижутери са претапяли много антични и средновековни както и монети от царство България, превръщайки ги в накити. Невежеството не е извинение за дадено деяние, но когато няма закон и нужната информираност на обществото по темата и сега някой съкровища се превръщат в кюлчета. И ако се смята, че иманярството унищожава археологията то липсата на ясни законови параметри и правила води до унищожаването на монети и предмети от благородни метали и превръщайки историята в кюлче метал, което по-лесно може да бъде продадено или изнесено с цел търсене на реализация. За историята на българските земи са важни както тези сечени в Рим, така и сечените във Византия и Европа през Средновековието монети. Историческото пренаселване на Българските земи води след себе си големи културни археологически пластове, в които се откриват монети от всички епохи и така някой от тях се оказват на черният пазар и от там отиват да задоволяват нумизматичните страсти на колекционерите по света. Монетите от 1881 година до наши дни не са преследвани от закона и се търгуват свободно така на практика в България виждаме един бум на нумизматиката за касаещи именно този период.

Тъжен факт е, че именно монетите от злато и сребро сечени от 1881г. насам са най-често претапяни и унищожавани и са влезли в бижутерията и поминъка на Българите през последните две столетия. Поради този факт и много други днес особено златните номинали се срещат все по-рядко, а в нумизматично качество става все по-трудно да бъдат открити. Но нумизматиката не означава престъпност граничеща с иманярската мафия, а тя възпитава в родолюбие и патриотизъм, тя възпитава в исторически познания подрастващите поколения, тя дава много информация свързана с родината ни и така на практика трябват ясни правила и параметри като другото е любов и страст, другото е надпревара със самият себе си както и култура и уважение към монетата като източник не само на знания, но и като финансова инвестиция за идните поколения след нас. Нумизматиката е приказка без карай, защото винаги ще се стремите към по-доброто. Нумизматиката е магия от която няма лек, единствено можете да и се отдадете!

Автор: Стефан Пройнов – експерт на антично и древно изкуство.

Виж още: netvesti.com

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.