От ЕС Гърция получава €70 млрд., Кипър – 2,7 млрд.

Срещата на върха на ЕС одобри отпускането на 32 милиарда евро за Гърция от фонда за икономическо възстановяване, като в допълнение към това Гърция ще получи около 40 милиарда евро от бюджета на ЕС, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на брифинг след края на срещата на върха на ЕС.

“Успяхме да постигнем много важен резултат както за Европа, така и за Гърция. Реакцията на ЕС показва, че Европа улавя същността на събитията. Днес Европа показа, че може да бъде над обстоятелствата. Това е първият път, когато страната ни получава достъп до толкова амбициозни финансови инструменти. Връщаме се в Атина с общ пакет от над 70 милиарда евро. Това е безпрецедентен размер за страната ни“, каза Мицотакис, цитиран от БНР.

„Субсидиите от одобрената допълнителна програма съответстват на допълнителен план за национален проект, който е повече от 19 милиарда евро, към който са добавени около 12,5 милиарда евро заеми, за да се достигне крайната сума от 32 милиарда, за която говорихме отдавна, вече няколко месеца”, каза премиерът.

Още по темата

21 юли 2020 07:53

514

Той заяви, че парите се отпускат при редица условия, които са “по-благоприятни” от тези за обичайните национални проекти.

Той увери, че средствата няма да бъдат пропилени. “Скоро ще представим план за индустриално преструктуриране на страната. Важният европейски капитал, който ще бъде на наше разположение, ще инвестираме в полза на всички гърци, сферата на труда, прехода към зелена икономика”, каза премиерът.

От своя страна Кипър ще получи повече от 2,7 милиарда евро от многогодишния бюджет на Европейския съюз и от фонда за икономическо възстановяване, заяви президентът Никос Анастасиадис.

“Изразявам пълното си удовлетворение, защото след много дни и интензивни преговори Кипър постигна икономическите цели, които си е поставил във връзка с многогодишния план и плана за възстановяване на Европейския съюз. По-конкретно, след постигане на споразумение Кипър ще може да получи повече от 2,7 милиарда евро. Сумата от 1,451 милиарда евро ще дойде от многогодишния финансов план за 2021-2027 г., а останалата част – от фонда за възстановяване, насочен към премахване на последствията от пандемията и насърчаване на развитието на кипърската икономика“, написа Анастасиадис на страницата си във Facebook.
 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Нет Вести!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.