Очаква се бързо “изчегъртване” на областните управители на ГЕРБ

Очаква се бързо "изчегъртване" на областните управители на ГЕРБ
Очакванията са съвсем скоро да бъдат сменени областните управители, назначени от ГЕРБ.

Ако ще ставаме свидетели на реваншизъм, ще е по-скоро като изнасяне на някакви факти и смяната на кадри не е нещо неочаквано. Областните управители са политическо назначение, нормално е да има смяна и за тях. Това каза за “България сутрин” политологът Анастас Стефанов.

Според него не трябва да забравяме, че президентът Румен Радев се намира в предизборна кампания.

“Кабинетът излъчва многостранно и шорокоспектърно политическо формирование”, подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Събеседникът уточни, че служебният кабинет има своята политическа окраска и част от министрите ще имат своето политическо поведение.

“Ще има опозиционен оттенък спрямо предходната политическа власт. Ще е от интерес да видим водачите на листи на БСП, а и не съм виждал толкова широкоформатна формация още от времето на Жан Виденов”, посочи Стефанов.

Политологът проф. Петър Чолаков посочи, че има и смяна на зам.-министри.

“Много вероятно е да има и смяна на областни управители, те са представители на централната власт. Областният управител е важен, защото по места контролира дали съответните актове на общините са законосъобразни”, обясни политологът.

По думите му реваншизъм би било погрешна стъпка.

“Зам.-министрите обикновено са лица, които са експерти, но аз не виждам реваншизъм. Комисията по ревизия е свързана с работата на 45-ия парламент. Основната задача на служебното правителство е да бъдат проведени изборите – свободни, честни и демократични. В България има сериозни проблеми с купения вот, с корпоративния. Не бива да подценяваме патриотичните формации, но в 46-ия парламент очаквам основните сили да са и тези от 40-ото НС”, заяви проф. Петър Чолаков.

“Служебното правителство е ограничено от времето, което има – също откъм правомощия. Архитект на това правителство е президентът Румен Радев, което може да рефлектира върху самата кандидатура на държавния глава за втори мандат”, допълни той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.