Президентът: Където медиите са подтиснати, има бедност и корупция

Президентът: Където медиите са подтиснати, има бедност и корупция
В страните, в които няма медийна свобода, има бедност и корупция. Това коментира президентът Румен Радев.

Латвия прие от България координационната роля на инициативата „Три морета“ на завършилата в София Шеста среща на върха на инициативата.

Президентът Румен Радев предаде на церемония флага на инициативата на латвийския държавен глава Егилс Левитс.

На Срещата на върха в София беше приета Съвместна декларация на държавните ръководители. Президентът Радев посочи, че тя е израз на общата политическа воля да се работи за ускореното развитие на региона чрез подобрена транспортна, енергийна и инфраструктурна свързаност, чрез стимулиране на публично-частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие.

България пое домакинството на инициативата „Три морета“ във важен етап, когато се стремим да ускорим прехода от политическо говорене към практически действия и реални резултати, посочи президентът Радев.

Той отбеляза, че е постигнато съгласие за споразумение между агенциите за насърчаване на инвестициите на страните в инициативата, задълбочено е и партньорството между индустриалните камари.

По предложение на България е сключено споразумение за партньорство и изграждане на партньорска мрежа между агенциите за иновации на страните от „Три морета“. Радев отбеляза и първите три инвестиции по инициативата – в транспорт, енергетика, дигитализация, случили се в последните месеци, и изрази надежда, че това ускорение и динамика ще продължат и за в бъдеще.

Трябва да работим така, че да утвърждаваме нашата държавност, върховенството на правото, по-ефективни методи за борба с корупцията, да създаваме условия за по-голяма свобода на медиите, защото там, където медиите са свободни, има просперитет и много по-ниско ниво на корупция.

Там, където медиите са потискани, имаме бедност, големи социални неравенства, високи нива на корупция. Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос на заключителната пресконференция днес на завършилата Шеста среща на върха на инициативата „Три морета“ в София. В пресконференцията участваха също президентите на Латвия, Полша и Румъния.

Радев припомни видеообръщението на президента на САЩ Джо Байдън до форума.

Наш дълг, като държавни глави и правителствени ръководители, е да мислим отговорно в тази посока – за укрепване на нашите демокрации. Колкото по-добри условия създаваме чрез свързаност като стандарт и качество на живот, ще укрепваме и нашите демокрации, ще предизвикваме доверие за стратегически инвестиции, в партньорите, и това е залогът за просперитета и сигурността на региона, каза Радев.

В България е модерно да се говори за магистрали. Искам да видя същия стандарт като качество, цена, устойчивост, надеждност и безопасност на българските магистрали, какъвто виждаме в Румъния, Полша, Латвия, Австрия, каза още Румен Радев. Защо да не работим за единни стандарти за качество и безопасност, попита Радев и посочи, че това е важен подход да се създават по-добри условия за гражданите.

По повод на българския приоритет в „Три морета“ за сближаване в образованието, науката, технологиите и иновациите, президентът Радев изтъкна, че каквито и финансови фондове и инструменти да се прилагат за социално-икономическо сближаване между Източна и Западна Европа, целта не може да бъде постигната, ако не се търси сближаване в науката и образованието.

Науката и образованието са бъдещето, без тяхното високо качество и ниво не може да има и конкурентоспособна икономика, висок стандарт и качество на живот, каза Радев, цитиран от БТА.

Той отбеляза постигнатото споразумение за изграждане на партньорство между агенциите за иновации на страните от „Три морета“ и допълни, че това е голям знак за бъдещето и към младите хора да се прави така, че да могат да развиват своя потенциал в страните си.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.