Спецпрокурор е приел, че който протестира срещу кабинета, извършва престъпление против Републиката

Спецпрокурор е приел, че който протестира срещу кабинета, извършва престъпление против Републиката
Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков в предаването „Неделя 150“ по БНР:

„Прокурор от Специализираната прокуратура е приел, че българските граждани, които протестират срещу правителството, извършват престъпление против Републиката.“

Проверка относно това дали по отношение на един български гражданин министър-председателят е оказвал давления, за да си промени показанията, не е извършена. Извършено е разследване по едно наказателно дело дали един министър от тогавашното правителство на Борисов е давал или е искал да даде подкуп от 200 000 лв. на тогавашния председател на Държавен фонд „Земеделие“, коментира Рашков.

По думите му проверката, която сега се извършва, има за цел да установи дали е оказано давление за промяна в показанията на свидетел.

„Когато приключим с проверката, ще бъдем длъжни да направим своите изводи и да изпратим за окончателно решение преписката на съответната компетентна прокуратура“, подчерта той.

На въпрос по каква схема се случват подслушванията на политици и защо, Рашков отговори, че най-добре отговор да даде онази институция, която тогава е поискала и получила най-вероятно разрешение от Специализирания наказателен съд, за да могат да се подслушват огромен брой български граждани, излезли да протестират срещу правителството на Борисов и срещу главния прокурор Гешев.

„Това е Специализираната прокуратура. Неслучайно имах повод да подчертая отново, че Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд бяха на прицела на 45-ия парламент, който не успя да реализира намеренията си да ги закрие. Нашата прокуратура е сметнала, че тези хора, които упражняват своето конституционно право да протестират, когато не са доволни или от правителството, или от главния прокурор, са подложени на наблюдения със специални разузнавателни средства и то ползвайки правното основание „престъпление против сигурността на републиката“.

Тоест, че гражданите са тръгнали да събарят властта и то чрез бунт и въстание. Това е правното основание на един прокурор от Специализираната прокуратура, на който засега ще спестя името“, обясни Рашков и уточни, че прокурорът е приел, че българските граждани, които протестират срещу правителството, извършват престъпление против Републиката.

„Вероятно този прокурор има и една друга мисъл – че никой няма право да протестира срещу правителството на Борисов“, добави още той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.