Президентът Радев: Включването ни в осигуряването на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна ще бъде грешка

Президентът Радев: Включването ни в осигуряването на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна ще бъде грешка
Мотивите се формулират, обсъждат и приемат от ВСС.

Мисля, че във време на политически катаклизми, всички трябва да се придържаме към Конституцията и законите.

Колко време предлагате да чакаме – седмица, месец, година? Трябва да отчитаме, че сезирането на КС още не е допуснато до разглеждане, не се знае изобщо дали ще се разгледа, а и няма срок.

Така коментира президентът Румен Радев подписването на указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, както и това защо не е изчакал решението на КС.

„Ако направите справка от едно решение на КС от септември миналата година по абсолютно сходен казус, касаещ правомощията на инспектората към ВСС при изтекъл мандат, решението е ясно – изтеклият мандат не прекратява по никакъв начин правомощията. Сами може да си направите изводите какво ще бъде решението на КС“, заяви той.

По думите му случващото се в момента навява на съмнения, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор:

„Случващото се е урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме, когато загърбиш принципите и достойнството си, за да вземеш властта, прегръщайки най големите си противници, и в този случай, както при скоростното назначаване на Борислав Сарафов, да доказваш, че имаш принципи, става много сложно.“

„Ние като общество трябва внимателно да следим да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността главен прокурор. Защото не се минава през детайлната процедура по избор на главен прокурор, не преминава през задълбочените обсъждания за професионалните и моралните му качества, както и не минава и назначаването му през указ на президента. Междувременно той се ползва с правомощията на главен прокурор и може да остане неопределено време на този пост“, допълва той.

„Ние трябва да съдим за Сарафов по отношението му към имунитетите и към делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира – дали ще помага на определени политици да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, позволяваща бързо връщане на справедливостта“, категоричен е Радев.

„Скопие трябва да си научи урока. Пак се връщат по отъпкания път, по който вървяха миналата година – да лобират пред европейските институции. С него да прикрият нарушаването на човешките права в страната, липса на реформи и готовност за преговори за членство в ЕС. България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите партньори, така че решенията за РСМ да не се основават на лобиране, прикриващо нарушаването на човешките права“, добави държавният глава.

По повод осигуряването на боеприпаси за Украйна, той коментира: „Много медии ме обвиниха в двуличие – никога не е било така. Сега всичко си дойде на място. И у нас, и в Брюксел съм твърдял, че България не трябва да се намесва с оръжие в този конфликт. Виждате, той ескалира, изтощава нашата икономика. Стана ясно, че България ще е част от инициативата за 1 млн. снаряда. Не подкрепям. Ако правителството вземе това решение, това ще бъде грешка.“

Съветници на Макрон пред “Блумбърг”: Зеленски е свършен. Войната на практика приключи и Путин победи

САЩ подготвят Румъния и България за вой… При неуспех на румънско-българската групировка, Русия ще стигне до южните граници на Германия и

„Предлагащите премахването на фигурата главен прокурор трябва ясно да каже с какво ще се замени тази роля, както и да направи ясен анализ какви ще са последствията. Има решение на КС от 2003 г., в което ясно се казва, че за такава промяна трябва да има Велико народно събрание.

Бъркането в този фундамент трябва да е внимателно, за да гарантира устойчивост. Спомняте си как ГЕРБ написаха конституция за една вечер. Сега щели да я пишат за 10 дни.

Пак под натиск, но не на протест, а под обсадата на общественото омерзение. Надявам се да не се използва Конституцията като параван, който да скрие интимните сцени между партиите“, смята той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.